Як не допустити перемоги Росії. Колонка Олафа Шольца для WSJ

Олаф Шольц написав колонку для Wall Street Journal під назвою "Перемога Росії в Україні загрожує нам усім". У ній канцлер Німеччини викладає своє бачення, як цьому запобігти. Texty.org.ua публікують переклад матеріалу.

Фото: ОП
Фото: ОП

Не помиліться: перемога Росії в Україні означала б не лише кінець України як вільної, демократичної та незалежної держави, а й кардинально змінила б обличчя Європи. Вона завдала б серйозного удару по ліберальному світовому порядку. Брутальна спроба Росії вкрасти територію силою може стати прикладом для інших авторитарних лідерів по всьому світу. Дедалі більше країн ризикують стати жертвами хижака, що чатує по сусідству.

Саме тому США і Європа підтримують боротьбу України за свободу. Лідерство президента Байдена має вирішальне значення для забезпечення об'єднаної та успішної відповіді на агресію Володимира Путіна. Поки що Путін не досяг жодної зі своїх воєнних цілей. Він думав, що за два тижні зможе взяти українську столицю Київ. Через два роки він все ще далекий від цього, а Україна мужньо протистоїть російському натиску. Це відбувається завдяки героїчній боротьбі українського народу, але також завдяки фінансовій та гуманітарній підтримці Заходу, а також постачанню зброї та боєприпасів в Україну.

Європейський Союз та його держави-члени є найбільшим фінансовим спонсором України, який виділив понад 91 мільярд доларів з початку війни, за ними йдуть США та Німеччина. Військова підтримка Німеччини поступається лише американській. З початку війни мій уряд виділив, закупив і доставив військову техніку, зокрема танки, артилерію і високовартісні системи протиповітряної оборони, на суму понад 30 мільярдів доларів. Це було зроблено на додаток до невійськової підтримки з боку Німеччини, в тому числі прийняття понад мільйона українських біженців, і нашої частки підтримки з боку ЄС.

Наше послання чітке: ми маємо зробити все можливе, щоб не допустити перемоги Росії. Якщо ми цього не зробимо, то незабаром можемо прокинутися у світі, ще більш нестабільному, загрозливому і непередбачуваному, ніж за часів холодної війни. Попри нашу підтримку, Україна незабаром може зіткнутися з серйозною нестачею зброї та боєприпасів. Деякі фінансові зобов'язання вже закінчилися, а інші потребують пролонгації. Довгострокові наслідки та витрати, пов'язані з нездатністю зупинити агресію Путіна, затьмарять будь-які інвестиції, які ми робимо зараз.

Отже, що потрібно зробити?

По-перше, ми повинні продовжити нашу підтримку. 1 лютого Європейська Рада вирішила виділити Україні додатково 54 мільярди доларів фінансової допомоги протягом наступних чотирьох років. Це має бути доповнено додатковою військовою допомогою, і я закликав своїх європейських колег ухвалити необхідні бюджетні рішення.

Німеччина готова надати Києву довгострокові зобов'язання і домовленості у сфері безпеки

Як і США та інші, Німеччина готова надати Києву довгострокові зобов'язання і домовленості у сфері безпеки, щоб Україна могла стримувати та захищати себе від майбутніх російських нападів. Як високоіндустріальна країна і потенційний член ЄС, Україна зможе утримувати добре оснащену сучасну армію, якщо вона зможе відбити російську агресію. Ця перспектива підвищує безпеку всіх нас.

По-друге, ми повинні продовжувати рухатися в стратегічному напрямку по обидва боки Атлантики. Путін намагається підірвати нашу єдність і налаштувати наших громадян проти підтримки України. Інші в усьому світі уважно стежать за тим, чи можна використати ці розбіжності і чи можуть прижитися дезінформаційні кампанії. Ми маємо довести, що вони помиляються, переконуючи громадян по обидва боки Атлантики, що перемога Росії зробить світ набагато небезпечнішим місцем. Вона також виснажить наші бюджети та поставить під загрозу свободу і процвітання кожного з нас.

По-третє, ми не бачимо себе у стані війни з Росією і не прагнемо конфронтації з нею. Ми будемо протистояти будь-яким спробам втягнути Організацію Північноатлантичного договору в агресивну війну Росії проти України.

По-четверте, колективне стримування й оборона НАТО мають бути надійними. З моменту мого вступу на посаду Німеччина значно збільшила свої витрати на оборону до 2% свого валового внутрішнього продукту. Ми започаткували європейську ініціативу "Небесний щит" для посилення європейської протиповітряної оборони та розмістимо повноцінну німецьку бойову бригаду в Литві, на східному фланзі НАТО.

Чим швидше Путін зрозуміє, що ми залучені до цієї війни надовго, тим швидше закінчиться війна в Україні. Єдиний спосіб, яким ми можемо зробити внесок у досягнення тривалого миру — це зберегти нашу підтримку, єдність і рішучість. Ми маємо бути з Україною стільки, скільки буде потрібно.

підтримка заходу глобальна безпека шольц протидія рф німеччина

Знак гривні
Знак гривні