Потрібні гроші на будівництво укріплень? Є джерело – витратна і безглузда розчистка річок

Гроші з безглуздого, а часто й шкідливого розчищення річок варто спрямувати на вкрай потрібне державі будівництво оборонних споруд.

Одним з аргументів продовження малозрозумілих під час війни бюджетних витрат є потреба підтримки економічної активності. Мовляв, без бюджетних замовлень підприємства збанкрутують, не будуть сплачувати податки, звільнять працівників тощо.

Але є діяльність, на яку виділяються щороку сотні мільйонів бюджетних гривень. Яка переважно не просто безглузда, а й шкідлива. І яку можна переформувати на вкрай потрібне державі будівництво оборонних споруд.

Це – розчищення річок.

Фінансується воно з двох основних джерел – державної бюджетної програми "2707070 Захист від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь, в тому числі в басейні р. Тиса у Закарпатській області", по якій на 2024 рік закладено 112 млн гривень.

Друге джерело – екологічні фонди місцевих бюджетів. Чим більше в області шкідливих для довкілля підприємств, бюджет – тим більше розчисток. Наприклад «лідерами» є Івано-Франківська та Дніпропетровська області.

З природоохоронної точки зору ефективність таких розчисток є дуже сумнівною – бо це боротьба з наслідками, а не причинами. Про це ми вже писали.

Річка Безіменна, яку чистили у 2023 році за кошти державного бюджету
Річка Безіменна, яку чистили у 2023 році за кошти державного бюджету

Але для влади непогана можливість і вкрасти, і пропіаритись – бо хто ж перевірить реальні обсяги намулу. А гарні ставки чи влаштовані пляжі виборці люблять і пам’ятають.

Не змінилась ситуація під час повномасштабної війни – наприклад у 2023 році коштом державного бюджету була укладена угода на розчищення річки Безіменна в селі Мирівка Київської області на 11 млн гривень.

З абсурдною аргументацією, що раз в 100 років (!!) на Київщині можуть бути страшні повені. Торік частину бюджету встигли освоїти. І тепер хочуть отримати ще 6 млн гривень на продовження її розчистки й цьогоріч.

У переліку запитів на фінансування на 2024 рік таких абсурдних заходів багато – наприклад 7.3 млн хочуть використати на захист від зливових і талих вод села Ниви-Золочівські на Рівненщині. Тільки-от річки в селі немає – а є вщент розорані балки та русла колишніх струмків.

Аналогічні заходи планують у 2024 фінансувати й коштом місцевих бюджетів.

Припинити вакханалію з розчистками цілком в повноваженнях уряду – який визначає перелік заходів, на які витрачаються кошти екологічних фондів всіх рівнів і може заборонити їх витрати на розчищення.

І хоча вищезгадані кошти належать до так званого «спеціального» фонду бюджету (тобто з конкретним цільовим призначенням), але в умовах воєнного стану є механізми їх перерозподілу на більш критичні витрати.

А фірми, які займаються розчищенням річок або берегоукріпленням і за яких так сильно переживають чиновники – цілком можуть використати свою техніку, досвід і вміння копати на будівництво оборонних споруд. З користю для держави й для довкілля.

укріплення річки бюджет екологія

Знак гривні
Знак гривні