Трамп зрадив Україну заради перспективи виграшу на виборах, — Financial Times

Хоча Сенат США може погодити пакет допомоги вже цього тижня, республіканці в Палаті представників залишаються абсолютно непоступливими. Тож стає дедалі менш імовірним, що військова допомога Україні пройде через Конгрес у найближчі місяці — або навіть цього року.

Джерело фото: Главком
Джерело фото: Главком

Про це пише британська газета Financial Times, інформує Zn.ua.

Наслідки такого рішення можуть бути катастрофічними, йдеться у статті. Україна вже страждає від нестачі боєприпасів — зокрема, артилерійських снарядів. Цьогоріч ця проблема стане ще гострішою і матиме дедалі небезпечніші наслідки.

Джек Вотлінг з Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень, частий гість на лінії фронту України заявляє, що ситуація там зараз "надзвичайно серйозна". Брак боєприпасів уже призвів до зростання кількості жертв серед українців. Не маючи впевненості в тому, коли надійдуть нові партії боєприпасів, українські військові не можуть планувати майбутні операції.

Брак зброї також позначається на бажанні українців добровільно йти на військову службу. Тиск на уряд України частково пояснює розбіжності між Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

Вотлінг вважає, що наслідки нестачі боєприпасів спочатку відчуватимуться повільно, а потім ситуація розвиватиметься стрімко. Він попереджає, що "коли наслідки стануть дуже очевидними, буде вже занадто пізно".

Трампа та його прихильників із Республіканської партії це, схоже, не хвилює. Вони, очевидно, готові ризикнути перемогою Росії — якщо це хоч трохи підвищить шанси Трампа перемогти президента Джо Байдена на виборах в листопаді.

Деяке небажання республіканців прийняти нову допомогу Україні викликане скептицизмом щодо війни в України. Але в більшості випадків це просто відмова Трампа дати Байдену щось, що виглядає як "перемога" перед президентськими виборами. Якщо Трамп продовжить вимагати, щоб ніяка допомога Україні не проходила через Конгрес, республіканці в Палаті представників майже напевно виконають його вимогу.

Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що для США відмовитися від України зараз було б помилкою "історичного масштабу". Це рішення буде тим більше незрозумілим, що, на відміну від воєн у В'єтнамі чи Афганістані, американські військові не б'ються і не вмирають.

Сенатор-демократ Марк Ворнер, голова Комітету Сенату з розвідки, написав у X, що “якщо ми не виконаємо наші зобов’язання перед Україною, не залишиться жодної нації – друга чи ворога — яка знову нам повністю довірятиме”.

Нагадаємо, 5 лютого Дональд Трамп у своїй соцмережі Truth Social закликав Сенат не голосувати за компромісну угоду з регулювання міграції, яка передбачає додаткові кошти для України.

трамп брак боєприпасів вибори допомога сша

Знак гривні
Знак гривні