Стеження за Bihus.Info: шпигуни під офісом, "сором за роботу спецслужби" та інші подробиці скандалу

Народні депутати проголосували за виклик голови Служби безпеки України Василя Малюка до Верховної Ради із доповіддю щодо прослуховування Bihus.info.

Візуальний фрагмент з розслідування
Візуальний фрагмент з розслідування

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

"Після виступу голови Комітету зі свободи слова Юрчишина щодо прослуховування Bihus. Після цього я виніс на голосування питання виклику Голови СБУ в Раду задля доповіді з цього питання. За — 159. Рішення прийнято. Чекаємо доповіді в залі", — йдеться в повідомленні.

Водночас, як повідомляє пресслужба СБУ, голова Служби безпеки України Василь Малюк офіційно прокоментував стеження за журналістами Bihus.Info співробітниками департаменту захисту національної державності та заявив про "неприпустимість таких дій" і звільнення керівника ДЗНД СБУ.

Офіс генпрокурора доручив розслідувати незаконне прослуховування і стеження за представниками видання Bihus.infо Державному бюро розслідувань.

" Враховуючи, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення ймовірно причетні співробітники правоохоронного органу, досудове розслідування у кримінальному провадженні підлягає виключній підслідності Державного бюро розслідувань", — заявили в ОГП.

Bihus.Info встановили, хто за ними стежив

5 лютого видання Bihus.Info повідомило, що його журналісти ідентифікували тих, хто встановив приховані камери в готельні номери для стеження за редакцією. Камери знімали відпочинок команди в готельному комплексі на Київщині наприкінці грудня 2023 року.

За даними журналістського розслідування, за операцію відповідав Департамент захисту національної державності (ДЗНД) СБУ. Судячи з відео, до встановлення техніки імовірно залучали і Департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ, зазначили розслідувачі.

Звільнений 31 січня 2024 року керівник Департаменту захисту національної державності Роман Семенченко в розмові з Bihus.Info не спростовував участі в операції та рекомендував звертатись із запитаннями до голови або пресцентру СБУ.

Як заявила в ефірі Радіо Свобода редакторка та журналістка проєкту Bihus.Info Аліса Юрченко, журналісти Bihus.Info продовжували фіксувати невідомих осіб, що стежили за ними, під час підготовки матеріалу про прослуховування команди працівниками Служби безпеки України.

«Ми продовжували помічати шпигунів під офісом. Тобто типові топтуни, які ходили навколо офісної будівлі. Коли ми їх запитували, що вони там роблять, вони не могли чітко відповісти на питання. Знову ж таки, машини з фейковими номерними знаками, все це продовжувалось», – розповіла Юрченко.

Коментуючи встановлені під час розслідування факти стеження за редакцією, вона каже, що це грандіозне порушення прав людини і втручання у приватне життя та тиск на редакцію. Утім, хто саме є замовником цієї справи, у команді поки сказати не можуть.

"Я міг би зараз переказати історію, яку мені принесли десятки співрозмовників. В цій історії в Офісі Президента, десь на поверсі, де сидить Єрмак, з'явилась думка: "А чого вони погане про нас показують? Давайте теж про них щось покажемо". І після цього задачу скинули на СБУ, яка така "О, в нас тут є спеціальний відділ по медіа, хай вони щось зроблять". А відділ ДЗНД (Департамент захисту національної державності СБУ. – Ред.) як то кажуть, в міру своїх повноважень і компетенції.. Але я не хочу оперувати такими історіями", – зазначив у відеорозслідуванні Денис Бігус.

Згодом в іншому відео Бігус зазначив, що у будь-якому разі така операція не могла бути не санкціонованою. Тож, продовжив розслідувач, є два варіанти. І обидва - "доволі печальні" для самої Служби безпеки.

Водночас голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що "допоки справжні організатори та замовники злочинів проти журналістів не опиняться на лаві підсудних, винним у цих злочинах слід вважати Офіс президента".

Що кажуть у СБУ

Згідно із заявою СБУ, «протидія організованій наркозлочинності є одним з напрямів діяльності» цієї спецслужби, а операторка Bihus.Info виявилася «серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам».

Водночас СБУ відкрила кримінальне провадження згідно зі статтею 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

"На жаль, проведення заходів із протидії організованій наркозлочинності призвело не лише до отримання інформації про причетність однієї з операторок редакції до поширення наркотичних речовин, а також мало місце публічне поширення відеоматеріалів.

Наголошую – такі дії є неприпустимими і вже спричинили низку кадрових рішень. Серед іншого, я направив подання на звільнення керівника ДЗНД СБУ, а Президент України ще 31 січня підписав відповідний указ", – йдеться у заяві голови СБУ Василя Малюка.

Сором за "роботу" спецслужби

Міністр юстиції Денис Малюська закликав усі гілки влади оперативно відреагувати на заяву журналістів Bihus.Info про те, що стеження за ними проводила Служба безпеки України. Він вважає, що в Україні потрібно посилити контроль за діями спецслужб.

«Передивився сюжет Bihus.Info. Пишаюсь якістю розслідування журналістів. Сором за "роботу" спецслужби…», — написав міністр у фейсбуці.

Він зазначив, що згідно із законом про СБУ контроль над спецслужбою здійснюють Верховна Рада, президент і прокуратура. «Президент перший крок зробив раніше, звільнивши керівника департаменту. Думаю, потрібна оперативна реакція і комунікація УСІХ гілок влади. Імхо, нам потрібно більше контролю за діями спецслужб всередині країни», — написав Малюська.

Тиск на журналістів

Нагадаємо, 16 січня на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу.

Скандалу зі стеженням за Bihus.Info передували атаки на журналіста проєкту «Наші гроші» Юрія Ніколова, а до того — на «Детектор медіа», «Українську правду», NV, «Цензор», «Бабель», «Лігу.net». Медіаспільнота заявила про кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та закликала Зеленського взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників. Докладніше про це можна прочитати тут і тут.

Читайте також: Українські ЗМІ стали мішенню для прозеленської "інформаційної армії", — Financial Times

тиск влади медіа свобода слова бігус скандал

Знак гривні
Знак гривні