Прозорість заради перемоги. Яка піар-стратегія потрібна Україні, щоб повернути увагу світу

Засновник аналітичної та консалтингової компанії Reaktion Group, аналітик проєкту політичного аналізу R.Politik та редактор RANE Джошуа Р. Крюкер пише для WarOnTheRocks про те, що Україна має обрати нову стратегію зв'язків з громадськістю, побудовану на прозорості та відкритості. Texty.org.ua публікують переклад статті експерта.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Під час мого візиту на лінію фронту на сході України в листопаді 2023 року командир 120-го батальйону територіальної оборони описав збройні сили країни як такі, що "плавають" між застарілими, закритими та відсталими силами радянських часів і сучасними силами НАТО. "Без прозорості, – нарікає командир, – ми не можемо розраховувати на довіру". Наголошуючи на вирішальній ролі прозорості у розбудові довіри, командувач підкреслив наслідки приховування правди від іноземних журналістів, прирівнюючи це до зради партнерів країни.

Командувач добре знав, що війна зараз складається не дуже вдало для України. Це визнало і військове керівництво України, коли головнокомандувач генерал Валерій Залужний визнав в інтерв'ю журналу The Economist, що довгоочікуваний і розрекламований контрнаступ його армії зайшов у глухий кут.

На тлі зростаючих побоювань як на міжнародному рівні, так і всередині України щодо повторного російського наступу, а також через те, що підтримка України з боку Заходу починає слабшати, українські військові та уряд опинилися у скрутному становищі, що спонукає до переоцінки їхньої стратегії зв'язків з громадськістю.

Українські військові та уряд опинилися у скрутному становищі, що спонукає до переоцінки їхньої стратегії зв'язків з громадськістю

Багато що змінилося з перших днів війни, коли тактика президента Володимира Зеленського у зв'язках з громадськістю здобула міжнародну підтримку для захисту країни.

Його футболка кольору хакі, щоденні повідомлення про війну в соціальних мережах і гасла на кшталт "Мені потрібні набої, а не виїзд з країни", можливо, допомогли Україні перемогти Росію в битві за Київ, відвоювати Харків кілька місяців по тому і несподівано змусити росіян тікати з Херсона.

Але через півтора року Зеленський зіткнувся зі шквалом занепокоєння щодо корупції в армії своєї країни, браком ентузіазму з боку західних партнерів і нелегкою боротьбою за недопущення подальших військових успіхів Росії.

Для України настав час змінити піар-стратегію. Протягом більшої частини цього року українська та західна громадськість були в невіданні щодо стану контрнаступу військових. Питання постачання та логістики, кількість загиблих, боротьба всередині самої армії, проблеми з набором та мобілізацією, а також корупція приховувалися, мали гриф "цілком таємно" і, таким чином, замовчувалися.

Для міжнародних донорів, урядів і партнерів, не кажучи вже про скептично налаштованих популістів, які шукають привід, щоб не допустити подальшого фінансування оборони України, відкриття інформації про проблеми, з якими стикається Україна як на фронті, так і в усій країні, здається, є останнім шансом для України переломити ситуацію на свою користь.

Для міжнародних партнерів відкриття інформації про проблеми є останнім шансом для Києва переломити ситуацію на свою користь

Проблеми на передовій

Українські солдати, повністю усвідомлюючи проблеми в армії та навислу загрозу російського наступу, не мають жодних ілюзій щодо ситуації, з якою вони стикаються. Знову і знову солдати пояснювали мені, що вони знають про проблеми в армії й про зростаючу загрозу, пов'язану з наступом Росії.

Проте їхнє усвідомлення є розважливим: "Будь-які переговори призведуть лише до ще більшої війни в майбутньому – згадайте Мінськ", – пояснив один офіцер з Краматорська, який воює на Бахмутському напрямку.

Хоча українська армія не прагне бачити натовські чоботи на своїй землі, вона зосереджена на захисті своєї землі й запобіганні як тривалій війні, так і похмурій перспективі російської окупації. Визнаючи необхідність трансформації збройних сил, акцент робиться на спільній роботі із західними партнерами над модернізацією Збройних сил України шляхом впровадження технологій і стратегій НАТО, як наголосив Залужний у своєму листопадовому інтерв'ю.

"Маленька радянська армія не переможе велику радянську армію; щоб перемогти, нам потрібно змінити армію", – відверто заявив краматорський командир.

Логістичні проблеми мають екзистенційні наслідки для українських солдатів: неправильні постачання та дефіцит призводять до того, що підрозділи торгують між собою або обороняються без належного матеріального забезпечення.

Часто боєприпаси надходять у неправильно маркованих ящиках, упакованих і опечатаних іноземними постачальниками. Інші боєприпаси губляться всередині країни. Для ефективного розв'язання цих проблем першочерговим пріоритетом стає прозорість, яка відповідає принципам Європейського Союзу і проливає світло на боротьбу, втрати та реалії боротьби України з Росією та внутрішні проблеми, такі як корупція.

Героїчних сентенцій та бойових кличів більше не достатньо. Потрібна нова стратегія відкритості

Новий підхід

Героїчних сентенцій та бойових кличів більше не достатньо. Європейський Союз побудований на понятті прозорості. Для того, щоб Україна добре вписалася в європейську сім'ю, вже давно настав час повністю прийняти цю філософію. Це означає бути відвертими зі світом, запрошувати журналістів побачити реалії воєнного часу і підкреслювати проблеми та потреби військових у розмовах з широкою громадськістю.

Звісно, під час війни не все можна говорити чи писати. Військові таємниці найчастіше є ключем до успіху. Елемент несподіванки слід ретельно оберігати. Проте, зустрічаючись з проблемами віч-на-віч, визнаючи поразки і, понад те, демонструючи готовність вчитися на цих помилках, ми тільки сприятимемо боротьбі України за демократію і перемогу.

Надання журналістам (майже) безперешкодного доступу на фронт допоможе поширенню інформації про реалії воєнного часу

Надання місцевим і західним журналістам (майже) безперешкодного доступу на фронт допоможе поширенню інформації про реалії воєнного часу. Солдати хочуть говорити, ділитися своїми історіями зі світом, а найбільше – розповідати про труднощі та реалії, з якими вони стикаються.

Замість того, щоб ставити пресофіцерів між журналістами і військовими, надання журналістам глибокого доступу – там, де це стратегічно і тактично можливо, – щоб вони могли писати історії українських солдатів і ділитися ними зі світом, сприятиме підкресленню жорстокості російського вторгнення.

Реалії на передовій набагато гірші, ніж більшість людей може собі уявити, – висвітлення людського аспекту війни, а не стратегії та типів озброєнь, може повернути частину уваги світової спільноти, втраченої за останні пів року.

Надання журналістам більшого доступу також принесе низку додаткових переваг.

По-перше, це посилить підзвітність у Збройних силах України.

По-друге, це зменшить вигоду від корупції як у ЗСУ, так і в суспільстві загалом, оскільки ризики будуть просто надто високими, а тиск на окремих осіб з метою запобігання корупції зросте.

По-третє, це сприятиме зміцненню довіри, що з часом продемонструє на конкретних фактах і доказах, що кошти, надані Україні, слугують своєму призначенню. Нарешті, в результаті цих процесів популістам буде складніше робити сфабриковані заяви про протилежне.

Крім того, такий підхід може знову завоювати серця західної громадськості та продемонструвати, що Україна докладає всіх зусиль, щоб довести, що вона гідна європейської інтеграції, дотримуючись системи, заснованої на правилах, а також демонструючи часом відчайдушні умови й потреби збройних сил перед обличчям триваючого російського вторгнення.

Відвертість щодо проблем у війську заспокоїть побоювання уряду, донорів та інвесторів

Відвертість щодо таких проблем, як втрати особового складу і техніки та корупція, також заспокоїть побоювання уряду, донорів та інвесторів. На додаток до іноземної допомоги, приватні інвестори та світове громадянське суспільство пожертвували Україні мільйони доларів, проте серед потенційних донорів та інвесторів продовжують існувати побоювання, що ці гроші не використовуються належним чином.

Ініціювання кампанії прозорості, яка б показала, куди йдуть гроші та обладнання, включаючи можливі втрати, може сприяти подальшому зміцненню довіри серед іноземного суспільства, а також сигналізувати західним партнерам про те, що в Україні докладаються всі зусилля для впровадження європейських цінностей та правил.

Крім того, Україна має докладати подальших зусиль для пріоритезації прозорості на політичному рівні, працюючи пліч-о-пліч із західними партнерами, щоб продемонструвати свою відданість боротьбі з корупцією. Це відповідає принципу "довіряй, але перевіряй", популяризованому у 1980-х роках за часів адміністрації Рональда Рейгана, коли Сполучені Штати зробили кроки на зближення з Радянським Союзом для подолання розповсюдження зброї.

Нинішні стратегії України вже не такі ефективні, як колись, що призводить до поступової втрати підтримки військових зусиль Києва

Висновок

Нинішні стратегії України вже не такі ефективні, як колись, що призводить до поступової втрати підтримки військових зусиль Києва. На тлі зростаючих популістських зусиль, спрямованих на дефінансування України, та потенціалу другого президентства Дональда Трампа, яке може означати кінець лідерської ролі США у підтримці України, нагальність є першочерговою.

Негайний перехід до справжньої прозорості може змінити поточні траєкторії, тоді як збереження статус-кво, ймовірно, погіршить становище України в середньо- та довгостроковій перспективі, оскільки популістські та україноскептичні політики здобудуть більше влади на виборах у Європейському Союзі та США у 2024 році.

Прозорість – це, звісно, не панацея, яка вилікує всі хвороби України. Вона точно не зупинить військові зусилля Росії. Але вона має потенціал зробити багато чого. Це означатиме, що Україна приєдналася до європейських цінностей, і допоможе розбити вщент безпідставні популістські тези західних лідерів.

Працюючи разом з іноземними та місцевими журналістами та спостерігачами, Україна може ще раз показати світові жахи й реалії російської війни і те, що їй потрібно, щоб повернути свою міжнародно визнану територію. Тільки тоді Україні вдасться повернути серця й уми демократичних країн світу та їхніх народів.

У цей вирішальний для України момент, коли підтримка Заходу слабшає, а впевненість Росії зростає, повна трансформація в бік європейських цінностей, норм і, зрештою, прозорості потрібна для політичного і військового імпульсу, необхідного для того, щоб наблизити Україну до перемоги над Росією.

стратегія євроінтеграція комунікації проблеми в ЗСУ прозорість

Знак гривні
Знак гривні