"Наступні шість місяців будуть цікавими". Головне з інтерв'ю Буданова CNN

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов дав інтерв'ю CNN. Texty.org.ua переклали головні тези розмови.

Фото: Global Look Press
Фото: Global Look Press

Підтримка США та Трамп

Допомога Україні заморожена в Конгресі США, і Київ може мати справу з президентом Трампом, який більше симпатизує Москві. Але керівник української розвідки не втрачає спокою через США.

"Я не дуже хвилююся з цього приводу", – каже Кирило Буданов.

Трамп "досвідчена людина. Він багато разів падав і знову підіймався. І це дуже серйозна риса", – сказав Буданов про колишнього президента, який не приховує свого бажання скоротити підтримку України з боку США і чиї союзники в Конгресі протидіють зусиллям, спрямованим на надання більшої допомоги.

У розлогому інтерв'ю керівник воєнної розвідки чітко вказав на вкрай нагальну потребу України у більшій кількості боєприпасів та зброї для стримування російських атак, хоча і відкинув ризик того, що США залишать Україну наодинці з війною.

"Ми все одно очікуємо позитивного рішення, – сказав Буданов про дискусії в США щодо надання допомоги, – Сказати, що [Трамп] і Республіканська партія є прихильниками Російської Федерації – це повна нісенітниця".

На тлі чуток про те, що Зеленський може незабаром звільнити Валерія Залужного, популярного головнокомандувача армії, Буданов розглядається як можлива заміна. Очільник ГУР не став коментувати ці повідомлення, заявивши, що "особисто у мене немає конфлікту ні з ким".

Військова допомога

На тлі запеклих російських атак на українському фронті, нестачі боєприпасів і виснажених військ, голова української розвідки має один чіткий пріоритет: більше західної підтримки.

"Нам дуже потрібна ця допомога", – сказав головний розвідник.

За словами Буданова, артилерійські системи – перші в списку, і Україна потребує "різкого збільшення" кількості гаубиць, незалежно від їхнього віку і типу, оскільки роки бойових дій позначилися на українських далекобійних гарматах.

Боєприпаси також є життєво важливими, сказав він, оскільки "снаряди є одним з найбільш вирішальних факторів у цій війні". "Не стільки якість, скільки кількість", – додав він.

Україна так і не змогла перевершити російську вогневу міць, особливо після того, як Москва звернулася до Північної Кореї, щоб не припиняти постачання боєприпасів.

Але Україна утримує свої позиції в повітрі над лінією фронту, сказав керівник розвідки. Оскільки Росія постійно вчиться на своєму бойовому досвіді, спостерігається тенденція до ще більшого використання безпілотних літальних апаратів на полях бойових дій в Україні та над ними.

"Саме в безпілотних системах ми більш-менш рівні", – сказав Буданов. Українські соціальні мережі переповнені кадрами з передової, на яких видно, як безпілотники шпигують, атакують і навіть захоплюють російські війська, хоча Москва використовує багато в чому ту саму тактику.

Київ також посилив дальні атаки на цілі в Росії, повідомляється про вибухи на об'єктах інфраструктури за межами великих міст далеко від українського кордону. Російська влада стверджує, що з нового року вона запобігла десяткам українських атак з використанням безпілотників і ракет.

Але в той час, як давні сподівання України на літаки F-16 виправдовуються – і київські пілоти вже тренуються на цих літаках – Буданов повторив нове прохання України.

Він хоче бачити в українських руках штурмовики на кшталт американського А-10. "Це те, що дійсно може допомогти завдати військової поразки Росії", – сказав він про застарілі літаки.

Погляд у майбутнє

За оцінками Буданова, на окупованих українських територіях перебуває понад півмільйона російських військових, але він не бачить великого потенціалу для просування на лінії фронту в короткостроковій перспективі.

Але голова ГУР МОУ припустив, що атаки на російську інфраструктуру можуть зрости. Відмовляючись визнати причетність України до атак безпілотників у Росії, він сказав, що такі операції "цілком можливі".

"Гіпотетично існує план, за яким все це відбувається, – сказав він. "І я вважаю, що цей план включає всі основні об'єкти критичної інфраструктури та об'єкти військової інфраструктури Російської Федерації".

Тепер, за його словами, російське цивільне населення нарешті "бачить реальну картину [війни]. Вони бачать палаючі нафтобази, зруйновані будівлі заводів і фабрик і так далі. Це все корисно", – наголосив він.

У середу Україна і Росія обмінялися сотнями військовополонених, що стало першим обміном після катастрофи російського транспортного літака Іл-76. Москва заявила, що Україна збила літак, на борту якого, за її словами, перебували десятки українських військовополонених.

У відповідь на це Буданов заявив CNN, що Росія не надала достатніх доказів для підтвердження своїх заяв.

"Якщо все так, як вони кажуть, то перше, що вони мали зробити, це показати жахливу картину. Скажімо, поле, вкрите трупами. І показати на весь світ", – зазначив він. Кадри російських державних ЗМІ з місця катастрофи, геолокалізовані CNN, показували лише невелику кількість тіл навколо уламків літака.

Буданов був рішучим у своїй впевненості в повній перемозі України над Росією, попри занепокоєння громадськості щодо втоми українських військ, переваги Росії у внутрішньому військовому виробництві та відсутності руху на фронті.

Наступні шість місяців будуть цікавими, сказав він, оскільки саме в цей період закінчиться російський наступ на фронті.

На думку Буданова, війна може закінчитися лише в один спосіб.

"Встановлення справедливості – ось як вона закінчиться, – сказав він, – з поверненням того, що було втрачено".

допомога сша трамп прогноз брак боєприпасів буданов

Знак гривні
Знак гривні