У Німеччині викрили масштабну дезінформаційну кампанію Росії проти України

Фахівці при Міністерстві закордонних справ Німеччини виявили системну кампанію дезінформації, яка ведеться на користь Росії у соцмережі Twitter (X).

Фото: pbs.org
Фото: pbs.org

Про це йдеться у статті Spiegel, повідомляє ЕП.  

Аналітики МЗС Німеччини дослідили величезний масив даних у Twitter в період з 20 грудня по 20 січня. За цей період вони знайшли понад 50 тисяч акаунтів, які явно не належать реальним особам і залучені у скоординовані інформаційні кампанії німецькою мовою. В окремі дні від цих ботів було близько 200 000 твітів за добу. При цьому помітно, що їхня активність спадає у вихідні і дні, які у Росії є святковими.

Серед цих дописів дуже поширений наратив про те, що Німеччина нехтує інтересами свого населення, щоб підтримувати Україну – боти від першої особи пишуть про те, що "вважають дивним, що уряд робить більше для інших країн, ніж своїх громадян".

При цьому схоже, що координатори цієї кампанії "б’ють у ціль" по тому невдоволенню, яке є у частини німців, і намагаються роздувати його. Фахівці вважають, що мета кампанії – підбурювати невдоволення серед німців, підірвати довіру до уряду, демократичного ладу і ЗМІ. Німецька допомога Україні є у цьому пріоритетною темою атак, розганяють також наратив про "поразку України" і "навалу українських біженців". 

Аналітики МЗС вважають, що за кампанією стоїть Росія і вона ведеться ще з 2022 року.  

У відомстві зростає занепокоєння, що така масова робота на платформі через ботів може реально вплинути на майбутні вибори – і до Європарламенту, і до трьох федеральних земель. 

Аналітики особливо стурбовані тим, що велика частина кампанії, схоже, повністю автоматизована – боти з великої групи акаунтів публікують свої твіти приблизно одночасно та однаковими темпами, що створює враження, що це якось контролюється алгоритмами. 

Окрім цього, координатори кампанії неодноразово створювали підробку першоджерела, щоби потім за допомогою ботів розносити потрібні твіти на велику аудиторію. Так, наприклад, у вересні почали розганяти скриншот треду нібито зі справжньої сторінки Анналени Бербок з нібито її заявою, що "війна в Україні скінчиться через три місяці". Насправді тред виявився фотошопом, і фальсифікаторів видало в тому числі те, що вони використали шаблон з російськомовного інтерфейсу.

Так само іноді підробляють повідомлення в авторитетних ЗМІ, приписуючи їм вигадані новини та статті, які далі масштабно поширюють боти. Для цього створюються сайти-підробки, де дуже точно копіюють інтерфейс справжнього ЗМІ й "крадуть" для брехливих новин навіть імена журналістів. Видає їх лише доменна адреса, а щоб пильні люди не одразу це побачили, боти поширюють скорочений лінк. 

Деякі акаунти зрештою банять, але багато з них успішно продовжують "працювати" далі.

російська дезінформація твіттер фейки боти німеччина

Знак гривні
Знак гривні