Досвідчених операторів дронів кинули на штурм як піхоту. Що робити з проблемою поганих командирів

Журналіст Юрій Бутусов оприлюднив інформацію, що досвідчених операторів дронів 74 ОРБ кинули на штурм як піхоту, і вони загинули. Пілоти не мали належної підготовки для штурмових дій. На супровід їхніх дій була заборона працювати дронами.

Волонтер Сергій Стерненко зазначає, що має підтвердження цієї історії, яка викриває давно наявну системну проблему у війську.

"Так, у нас багато крутих і адекватних командирів. Тих, які є взірцем та справжньою елітою нашого війська. Але так само чимало і некомпетентних та абсолютно байдужих до життя солдата чортів.

Це не тільки про вказаний підрозділ. Таких історій багато, і вони трапляються регулярно", — пише Стерненко.

Волонтер додає, що як покарання такі командири від вищого командування отримують тільки підвищення або лишаються і далі на посадах.

"У нас є відповідальність для солдата. Але немає для командирів. А вона має бути, якщо ми хочемо воювати розумом, а не втрачати людей там, де цього можна уникнути", — наголошує Стерненко.

Читайте також: Що треба змінити ЗСУ, щоб зменшити кількість людських втрат на полі бою

Він вважає, що це можна і треба виправляти, але поки жодних рухів у цьому напрямку не видно, і жодна мобілізація не виправить ситуацію.

"Якщо командир втрачає людей більше, аніж це допустимо, і показники втрат вищі за середньостатистичні на його ділянці, він має бути відсторонений, а у разі доведення його вини — покараний.

Відповідальність має нести й вище командування, якщо віддає бригадам/батальйонам відверто злочинні накази, які призводять до невиправданих втрат.

БРки, рапорти мають бути цифровими задля унеможливлення фальсифікацій. І багато інших заходів.

Без цього наші війська будуть далі зазнавати невиправданих втрат, а самодури будуть і далі безкарно витрачати людей", — резюмував Стерненко.

Волонтер висловив сподівання, що розголос цієї критичної ситуації спонукатиме до системних і конструктивних змін у війську та додав скриншот з коментарем головнокомандувача Валерія Залужного під дописом Бутусова.

Про проблему залучення технічних фахівців до загальновійськових бойових операцій також пише зв'язківець-блогер Сергій Флеш.

"Останні місяці я "потоком" отримую інформацію, що військових інженерів залучають до виконання "піхотних завдань", аж до штурмів.

Я розумію, що у нас "дефіцит" людей, але піхотні вакансії ми якось закриємо, а ким замінити тих самих поранених та загиблих зв'язківців?" — зазначає він.

Говорячи про мобілізацію фахівців, Флеш каже, що отримує дуже багато особистих повідомлень від інженерів та айтівців. Він вказує, що люди готові та хочуть служити у ЗСУ (НГУ) та приносити користь країні. Але в одних немає здоров'я, інші морально не готові воювати на "нулі".

Флеш наголошує, що вже давно потрібно розв'язати питання гарантій держави для умов служби фахівців "рідкісних спеціалізацій". Він нагадує, що дуже часто вони не можуть перевестися із загальних посад на ті, що відповідають їхньому вузькому фаху.

"Грамотні інженери, які "залетіли" в перші дні війни добровольцями в піхоту і не можуть два роки перевестися. Їх просто не відпускають командири. Унікальні айтішники чи зв'язківці, які "копають окопи" десь у чернігівському напрямку — це абсурд", — вважає Флеш.

зміни реформа зсу проблеми в ЗСУ командири втрати зсу

Знак гривні
Знак гривні