У Польщі стрімко зростає кількість реєстрацій українських бізнесів, — дослідження

У 2023 році кожне десяте засноване у Польщі підприємство було українським.

Львівські круасани у Варшаві
Львівські круасани у Варшаві

Про це свідчать дані Центральної реєстрації та інформації про бізнес, проаналізовані виданням Rzeczpospolita.

До початку повномасштабної війни в Україні, у січні та лютому 2022 року, українці реєстрували у Польщі трохи більш як 200 ФОПів на місяць.

Уже в березні 2022-го їхня кількість зросла до майже 600, а в наступні місяці відбувся стрибок у кількості реєстрацій. У квітні їхня кількість наблизилася до 1300, а в травні та червні – до 1700. У наступні місяці українці зареєстрували понад 2000 компаній.

На початок 2023 року темпи прискорилися ще більше – кількість нових компаній зросла на 2700-2800 на місяць. За весь 2023 рік у Польщі зареєстрували 30 325 нових українських компаній. Це на понад 67% більше, ніж роком раніше. Загалом у 2022–2023 роках українці зареєстрували у Польщі 48 464 ФОПи. Це понад 10% з усіх зареєстрованих бізнесів у країні, зазначає польське видання.

Найбільша кількість фірм (понад 20%), створених у Польщі українцями, працюють у будівельному секторі. Також популярна сфера ІТ та послуг, за ними йдуть торгові компанії.

Читайте також: Як українці змінюють економіку Польщі та її харчові звички

Звіт "Барометр польського ринку праці" показує, що лише 27% польських компаній побоюються конкуренції з боку українських компаній на польському ринку, тоді як 61% не бачать у цьому загрози.

"Ми стикаємося з величезним дефіцитом на ринку праці, а українські працівники та підприємці заповнюють ті прогалини, де її бракує: у будівництві, транспорті, ІТ, сфері послуг. Треба намагатися втримати їх тут, заохочувати працювати в нашій країні, щоб вони не хотіли їхати, наприклад, до Німеччини, тому що вони нам просто потрібні", – заявив президент Асоціації роботодавців Business Center Club Лукаш Бернатович.

біженці бізнес україна-польща фоп

Знак гривні
Знак гривні