МН-17 нічому не навчив. Директорка ІМІ — про те, як західні ЗМІ поширювали новину про збитий Іл-76

Десятки провідних світових медіа — Associated Press, The Guardian, France 24 та інші — без жодних доказів поширили російську версію про падіння російського військово-транспортного літака Іл-76, який нібито перевозив українських військовополонених. Про це сказала директорка Інституту Масової Інформації (ІМІ) Оксана Романюк в ефірі Громадського радіо 24 січня.

“Ситуація ускладнюється тим, що першими з комунікацією дуже оперативно виступили російські пропагандисти — російське міністерство війни, пропагандистка Симоньян. Вони заявили, що нібито українці збили літак, на якому перебувало нібито 65 українських військовополонених. Мене морально вбило те, що цю версію без перевірки підхопили десятки світових медіа. Її поставили, не чекаючи якогось підтвердження, бодай якоїсь позиції української сторони, я вже не кажу про перевірку фактів. Я бачила цю новину на Associated Press, The Guardian, France 24”, — розповіла Романюк.

Вона нагадала про історію із малайзійським “Боїнг-777”, що виконував рейс MH17 у 2014 році над Донбасом, який збили самі росіяни, та терактом в Оленівці, де вбили українських захисників, у якому росіяни також звинувачували Україну.

“Тим більше питань до тих медіа, які відразу репостять російську історію, так наче кремлівської дезінформації більше не існує”, — додала Оксана Романюк.

Наразі Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликає не поширювати неперевірені дані щодо падіння Іл-76, поки всю необхідну інформацію збирають та аналізують.

Як повідомлялося, в Корочанському районі Бєлгородської області впав російський військово-транспортний літак Ил-76. Російські ЗМІ з посиланням на свої джерела почали поширювати інформацію про те, що ЗСУ збили цей літак, на якому перевозили українських полонених для обміну.

Офіційна заява ГУР

Наразі в ГУР немає перевіреної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту літака Іл-76, що впав сьогодні в Бєлгородській області.

Про це заявили в телеграм-каналі Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

За інформацією розвідки, сьогодні мав відбутись обмін полоненими між Росією та Україною, однак його не було. Російська сторона стверджує, що це сталося внаслідок збиття російського літака Іл-76, який буцімто перевозив наших полонених. 

Однак в ГУР зазначають, що немає перевіреної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості. 

"Зі свого боку Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну. Російських полонених військовослужбовців було вчасно доставлено на обумовлену точку для обміну, де вони перебували у безпеці", - йдеться в повідомленні.

Безпеку ж українських захисників згідно з домовленостями, повинна була забезпечити російська сторона.

"Водночас, українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилось в минулому", - додають в ГУР.

Там зазначають, що посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну. 

"Виходячи з цього, мова може йти про сплановані та навмисні дії РФ з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави", - наголошують в управлінні.

Заява Генштабу

«Збройні Сили України вживають усіх заходів для захисту України та українців», — зазначають в ГШ і нагадують, що неспроможність противника досягти будь-яких результатів на полі бою продовжує його стратегію терору, зокрема і на Харківському напрямку.

У повідомленні підкреслюється, що застосування ракетного ураження з метою знищення Харкова та вбивства цивільних було зафіксовано і в інших містах України: лише за останній тиждень противник завдав 19 ракетних ударів по Харківщині (де було застосовано 26 ЗКР С-300 та 3 БР «Іскандер-М»).

Внаслідок цих атак загинуло 16 осіб, зокрема одна дитина, поранено 78 осіб. Зруйновано 13 будівель, у тому числі — одна лікарня, три заклади освіти, шість житлових будинків.

«Задля зменшення саме ракетної загрози Збройні Сили України не тільки контролюють повітряний простір, а й детально відстежують точки запусків ракет та логістику їх постачання, особливо, із застосуванням засобів військово-транспортної авіації», — йдеться в повідомленні.

У Генштабі ЗСУ підкреслюють, що зафіксована інтенсивність обстрілів прямо повʼязана зі зростанням кількості військово-транспортних літаків, що протягом останнього часу направлялися до аеродрому Бєлгорода.

«З урахуванням цього Збройні Сили України будуть і надалі вживати заходів зі знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, в тому числі на Бєлгородсько-Харківському напрямку», — підсумували в ГШ.

Як повідомляла АрміяInform, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликав ЗМІ та громадян утриматися від поширення неперевіреної інформації щодо падіння російського військово-транспортного літака Іл-76.

війна медіа авіація рф дезінформація іпсо інформаційна війна

Знак гривні
Знак гривні