Книжку В’ятровича та Луцюка про ОУН та УПА визнали в США "найкращим історичним матеріалом" за 2022–2023 роки

Американська асоціація бібліотек визнала англомовну книжку “Ворожі архіви: радянські протиповстанські операції та український націоналістичний рух” одним з “найкращих історичних матеріалів, опублікованих у 2022 та 2023 роках”.

“Enemy Archives. Soviet Counterinsurgency Operations and the Ukrainian Nationalist Movement – Selections from the Secret Police Archives” – це збірка перекладених архівних документів про маловідомі сторінки українсько-російських взаємин, яку видало у Канаді університетське видавництво McGill-Queen's University Press.

Авторами праці є український історик, дослідник історії Другої світової війни та українського визвольного руху Володимир В’ятрович та канадський історик, географ Любомир Луцюк. Переклала книгу журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник.

Американська асоціація бібліотек рекомендує цю книгу для наукових бібліотек. "Оскільки більшість листів перекладено англійською мовою вперше, це видання є цінним джерелом для дослідників, що вивчають історію відносин між Радянським Союзом та Україною", – йдеться на сайті Асоціації.

Співавтор книги «Ворожі архіви» Володимир В’ятрович пояснює: «Це – найбільша колекція, яка дає можливість зрозуміти історію повстанського руху 1940–50-х років. Коли я працював у Сполучених Штатах Америки в Гарварді, то побачив як мало первинних джерел з історії Української повстанської армії, Організації українських націоналістів, доступні для західних вчених, як мало вони використовуються. Це – найважливіші документи структур підпілля, а з іншого боку – найголовніші документи радянської каральної системи про боротьбу з повстанським рухом».

Ця книга "містить безцінну інформацію про український націоналістичний рух від Другої світової війни до 1955 року", — описує книгу Дженніфер Бреннок, професорка та кураторка відділу рідкісних книг в Університеті Південного Міссісіпі.

Новину прокоментувала також Оксана Забужко: “Тепер це видання ввійде в обов'язковий для фахівців канон — адже досі ці документи були тупо недоступні міжнародним дослідникам, і Кремлеві, по суті, було так само легко продавати Заходу небилиці про ОУН, УПА та "українських нацистів", як і за Сталіна чи Хрущова. А тепер, із публікацією й визнанням "Enemy Archives", Кремль зазнав серйозної інформаційної поразки”.

У книжці зібрано 161 документ з архіву Служби безпеки України: документи УПА та ОУН, конфісковані радянськими спецслужбами, та документи самого НКВД-КҐБ, де йдеться про боротьбу з українськими повстанцями. Світлини у книзі теж походять із архівів СБУ та Центру досліджень визвольного руху. Частина з них вже доступна онлайн на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

Продаж доступний на сайті видавництва McGill-Queen's University Press та на Amazon.

упа історія книжка сша вятрович оун

Знак гривні
Знак гривні