Проти "свавілля силовиків". Рух бізнесу "Маніфест 42" анонсував призупинення підприємств

Громадський рух бізнесу "Маніфест 42" анонсував попереджувальну зупинку підприємств у разі подальшого ігнорування владою "свавілля тилових силовиків".

Ігор Мазепа в залі суду 19 січня 2024 року. Фото: Олександра Некращук / NV
Ігор Мазепа в залі суду 19 січня 2024 року. Фото: Олександра Некращук / NV

Про це йдеться в заяві громадської ініціативи, повідомляє ЕП.

Рух "Маніфест 42" оголошує про перехід до більш радикальних форм протесту проти свавілля тилових силовиків щодо бізнесу та анонсує 1 лютого призупинення роботи компаній на одну годину, якщо уряд не почне розв'язувати проблему тиску на бізнес.

Відповіді від керівництва держави чекають до 12:00 1 лютого 2024 року.

Це мають бути наступні кроки для розв'язання проблеми, що "загрожує національній безпеці держави": 

Зокрема, має бути ініційовано законопроєкт, яким усі правоохоронні органи, крім БЕБ, позбавляються права розслідувати економічні злочини.

Робота комісії має бути публічною із залученням ЗМІ, а її рішення – обов'язковими для виконання правоохоронними органами.

"Маніфест 42" також звертається до президента України Володимира Зеленського оголосити свою позицію щодо обшуків на території підприємств без рішення суду та допуску адвокатів з урахуванням 42 статті Конституції, яка гарантує право на підприємницьку діяльність, розраховуючи на звільнення Ігоря Мазепи із СІЗО.

Підкреслюється, що в разі відсутності цих кроків з боку влади громадський рух "Маніфест 42" проведе 1 лютого 2024 року о 12:00 попереджувальну акцію протесту проти свавілля тилових силовиків і на 1 годину частково, без шкоди для виконання оборонних замовлень, призупинить роботу підприємств.

"Маніфест 42" був створений бізнесом влітку 2023 року із заявленою метою захисту від свавілля тилових силовиків, корупційних чиновників і суддів, чорних нотаріусів і реєстраторів. Його підписали 42 представники підприємств та інвесторів.

Що передувало

18 січня працівники ДБР спільно з Нацполіцією затримали інвестбанкіра Ігоря Мазепу на українсько-польському кордоні за звинуваченням в організації схеми протиправного заволодіння 2,4 га, на яких нібито розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС, а зараз розташоване котеджне містечко преміумкласу Goodlife Park. 

Зазначалося, що в різних регіонах України затримали ще трьох осіб, зокрема брата Мазепи, а в офісі Concorde Capital та офісах деяких її співробітників було проведено обшуки.

Дивіться також: На Чернігівщині згорів будинок затриманого бізнесмена Мазепи. ФОТО, ВІДЕО

За даними ДБР, наприкінці 2023 року за подібною справою щодо понад 7 га по сусідству було пред'явлено 8 підозр і заарештовано ще інших осіб. ДБР вказувало, що обвинуваченим загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

19 січня Печерський райсуд Києва обрав директору інвестиційної компанії Concorde Capital Ігорю Мазепі запобіжний захід – тримання під вартою до 27 лютого з можливістю внесення 349 мільйонів гривень застави.

У Concorde Capital події навколо засновника й керівника компанії пов’язали з його позицією щодо тиску силовиків на підприємців. Негативно відреагували на арешт Мазепи й чимало представників бізнесу.

дбр тиск на бізнес бізнес

Знак гривні
Знак гривні