Як російські провокатори, видаючи себе за Порошенка, вербують для "перевороту", — розслідування

Російська прокремлівська група націлилася на Український міжнародний легіон у дезінформаційній кампанії, пише у розслідуванні Kyiv Independent.

Скріншот із розмови по Zoom у січні 2024 року між фейковим Порошенком і колишніми членами Легіону
Скріншот із розмови по Zoom у січні 2024 року між фейковим Порошенком і колишніми членами Легіону

Видання отримало і проаналізувало ексклюзивне відео, яке показує, що група використовувала підроблені кадри, щоб видавати себе за Петра Порошенка під час Zoom-дзвінка, який відбувся на початку січня.

"Членів "Легіону" обманом змушують погоджуватися з підбурювальними заявами проти Зеленського.

Відсутність культурного контексту, проблеми з моральним духом і низька заробітна плата в деяких підрозділах зробили Міжнародний легіон більш вразливим до таких нападів", – йдеться у розслідуванні.

Видання зазначає, що інформатака, вочевидь, пов'язана з російськими провокаторами Володимиром Кузнєцовим та Олексієм Столяровим, відомими як Вован і Лексус.

Цей інцидент висвітлює поточні загрози дезінформації в українсько-російській війні, а також можливі вразливості інформаційної безпеки українських бійців-іноземців, наголошує Kyiv Independent.

У матеріалі зазначається, що восени вже колишнім бійцям Легіону прийшли електронні листи від нібито представників Порошенка. У листопаді відбулася їхня перша розмова через Zoom начебто з самим Порошенком. Бійці вважали, що експрезидент створює батальйон особистої охорони й хоче найняти їх на зарплату 12 тисяч євро в місяць. 

На початку січня відбувся ще один відеодзвінок з "Порошенком", який знову був одягнений у те саме вбрання та сидів у тому ж місці, що й в листопаді. Також, за словами бійців, відео з "Порошенком" не збігалося зі словами, а деякі його жести повторювалися. Вони списали це на поганий зв'язок.

Під час дзвінка "Порошенко" поводив себе дивно: назвав президента Володимира Зеленського "диктатором", питав про готовність повстати проти того і навіть обіцяв убити. Також "Порошенко" розпитував їх про слабкі місця в лінії фронту, вербування до Легіону, військову оплату та моральний дух військових. 

"Усі троє чоловіків визнали, що у них були підозри, але проблеми в Міжнародному легіоні також додали їм надії щодо потенційної нової можливості", – йдеться у публікації.

Зрештою співпрацювати з нібито Порошенком один боєць відмовився, а двоє інших "вирішили подивитися контракт, і якби там було щось не те – відмовитись". Коли вони приїхали до офісу Порошенка, їх там ніхто не чекав.

Представник партії Порошенка «Європейська солідарність» у письмовій заяві зазначив, що їм нічого не відомо про дзвінки, але «очевидно, що мета — провокація, щоб завдати шкоди Україні».

Усі троє колишніх членів "Легіону" сподіваються, що підвищення обізнаності про обман, якого вони зазнали, зможе захистити їхніх побратимів. Зараз вони все ще чекають, чи з'являться їхні обличчя на російському державному телебаченні як пропагандистські сюжети. Якщо це станеться, вони не впевнені, чи зможуть залишитися в Україні.

інтернаціональний легіон фейки дезінформація інформаційна війна порошенко

Знак гривні
Знак гривні