Скільки українських біженців планують повернутися додому та що впливає на їхнє рішення, — дослідження

За різними оцінками, сьогодні за кордоном перебувають близько 6 мільйонів українських біженців. 64% з них планують повернутися додому. З тих, хто вже повернувся в Україну, лише 7% планують виїхати знову.

Фото: Czarek Sokolowski/AP
Фото: Czarek Sokolowski/AP

Про це свідчать результати дослідження, проведеного VoxUkraine.

За даними дослідників, станом на липень-серпень 2023 року до України вже повернулися 63% тих, хто виїжджав за кордон.

53% дорослих біженців працевлаштувалися за кордоном: 9% із них працюють онлайн на українські компанії, а третина – офлайн у країні перебування. Водночас майже 80% працевлаштованих кажуть, що їхня робота за кордоном є менш кваліфікованою, ніж в Україні.

"Факторами тяжіння, які суттєво впливають на ймовірність повернення людей, є туга за родиною та домом; бажання, щоб їхні діти навчалися в Україні; кращі можливості працевлаштування в Україні та наявність там нерухомості.

Значущим чинником є інформація від українського уряду, яка вплинула на рішення людей повернутися. Єдиним значущим фактором виштовхування стали матеріальні труднощі за кордоном", – йдеться у дослідженні.

Менш схильні повернутися ті, хто планував емігрувати ще до війни, а також ті, хто виїхав у лютому-березні 2022 року. Те саме стосується осіб зі статусом біженця та тих, хто не навідувався в Україну з лютого 2022 року.

Дослідники зазначають, що українці, які перебувають за кордоном, уважно стежать за українськими новинами та діляться цією інформацією з громадянами країн перебування. Вони також беруть участь у громадських заходах, пов’язаних з Україною.

Думка біженців про можливі проблеми з відбудовою та необхідні реформи дуже близька до думки тих, хто мешкає в Україні: боротьба з корупцією є одним із найвищих пріоритетів.

Дослідники наголошують, що до українських біженців слід ставитися не як до втрати, а як до активу. Багато з них повідомили про набуття нових навичок, які будуть корисними під час відбудови.

Докладно з дослідженням можна ознайомитися тут. Для дослідження VoxUkraine використали дані опитування соціологічної компанії "Factum Group", проведеного у липні-серпні 2023 року.

соціологія демографія біженці відбудова України

Знак гривні
Знак гривні