Астрономи виявили найстарішу і найвіддаленішу чорну діру з усіх відомих

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature, команда астрономів за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба виявила найвіддаленішу та найстарішу чорну діру, яку коли-небудь бачили.

У галактиці GN-z11 (ліворуч) було виявлено найстарішу і найдальшу чорну діру з усіх відомих Фото: ESA
У галактиці GN-z11 (ліворуч) було виявлено найстарішу і найдальшу чорну діру з усіх відомих Фото: ESA

Як повідомляє Space.com, чорна діра міститься в давній галактиці GN-z11, що розташована на відстані 13,4 мільярда світлових років від нас, і тому її можна побачити такою, якою вона була всього через 400 мільйонів років після Великого вибуху.

Сама чорна діра приблизно в 6 мільйонів разів масивніша за Сонце і, схоже, поглинає матерію з навколишньої галактики у п'ять разів швидше, ніж це передбачається сучасними теоріями.

Департамент фізики Кембридзького університету та керівник групи Роберто Майоліно назвали це відкриття «гігантським стрибком вперед» для науки про чорні діри. 

Відкриття має допомогти вченим зрозуміти, як надмасивні чорні діри в ранньому Всесвіті змогли так швидко набрати таку величезну масу.

Розмір ранніх надмасивних чорних дір, які утворилися, коли Всесвіту було менше ніж 1 млрд років, є проблемою для теорій формування, оскільки для досягнення маси в мільйони або мільярди разів більшої за масу Сонця потрібні мільярди років постійного "харчування".

"У Всесвіті ще дуже рано бачити таку величезну чорну діру, тому нам потрібно розглянути інші способи її формування. Дуже ранні галактики були надзвичайно багаті на газ, тому вони були б схожі на "шведський стіл" для чорних дір", — сказав Майоліно.

В одному команда вчених абсолютно впевнена: інтенсивне живлення цієї чорної діри спричинене самою GN-z11, яка приблизно в 100 разів менша за Чумацький Шлях і дуже яскрава. Але ненажерлива чорна діра, ймовірно, також уповільнює ріст своєї галактики-господаря.

Надшвидкі вітри частинок, що вириваються з чорної діри, ймовірно, виштовхують газ і пил з серця галактики. Холодні хмари газу і пилу руйнують народжувані зорі, а це означає, що чорна діра призупиняє процес народження зірок, "вбиваючи" ріст цієї маленької галактики.

Крім того, що команда дослідників дізнається більше про цю чорну діру та її галактику, вони сподіваються, що потужність Вебба допоможе виявити більше чорних дір у ранньому Всесвіті.

космос чорна діра відкриття наука

Знак гривні
Знак гривні