"Демографічні прогнози — невтішні". Як Міносвіти планує зменшити кількість вишів

Протягом останніх років в Україні скорочується кількість випускників шкіл, тому має відбутися зменшення або укрупнення закладів вищої освіти.

Джерело фото: nashemisto.dp.ua
Джерело фото: nashemisto.dp.ua

Про це сказав заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтерв'ю The Ukrainians.

За його словами, торік в Україні було близько 360 тисяч випускників шкіл, тоді як ще у 2008 році ця кількість сягала 640 тисяч. 

"Подальші прогнози також невтішні. Спираючись лише на демографію, яка не враховує показників міграції, пов’язаної з війною, ми бачимо постійне зменшення кількості осіб, які народилися на території України 17 років тому. До 2033 року в нас буде приблизно 300 тисяч випускників — і це цифра, яка передбачає повернення поки що непідконтрольних Україні територій", — зазначив Винницький. 

Він також розповів, що у 2008 році в Україні функціонувало близько 350 навчальних закладів, в кожному з яких у середньому навчалися по 6,7 тисячі студентів.

У 2021 році загальна кількість закладів зменшилася до 300, але в середньому в кожному з них було лише 3400 студентів.

"Зважаючи на ці дані, так чи інакше, певне зменшення або укрупнення закладів вищої освіти має відбуватися, але це надзвичайно болісний процес.

Ми намагаємося робити це плавно, не створюючи зайвої суспільної напруги. З кожним роком фінансування закладів, які не дотягують до певних визначених критеріїв, буде зменшуватися. Зростати фінансування буде для тих, які виконують критерії, закладені у формулі розподілу коштів між закладами вищої освіти, тобто для тих, які спроможні.

До таких об’єктивних критеріїв належать наукові показники, рівень працевлаштування випускників, рівень інтернаціоналізації і багато іншого. Очевидно, що з часом слабші заклади будуть вимушені приєднатися до сильніших. Це такий еволюційний підхід, який ми намагаємось час від часу трішки пришвидшити, — наголосив Винницький.

За його словами, сьогодні в Україні, крім 100 приватних закладів вищої освіти і 40 комунальних, які переважно доволі маленькі, діє ще приблизно 170 державних університетів, і це не враховуючи філій. Внаслідок реформи має з’явитися приблизно 100.

"Окремо хочу сказати про філії, які найчастіше (хоча не завжди) є дуже шкідливим явищем для якості освіти. Тому в законопроєкті про передумови модернізації мережі закладено, що якщо існує територіально відокремлений структурний підрозділ, він має стати або незалежним закладом вищої освіти (а більшість із них на це не спроможні), або приєднатися до одного із закладів, які є в тому місті. Звісно, в процесі впровадження норм цього закону появляться винятки, які можуть стати окремими університетами", — розповів Винницький. 

демографічна криза університети скорочення освіта виші

Знак гривні
Знак гривні