Архітектурна дивовижа: шаховий хмарочос у Тирані як "вертикальне село" (ФОТО)

Португальська студія OODA представила проєкт незвичного хмарочоса для житлового комплексу Hora Vertikale в албанській столиці Тирані, повідомляє Dezeen.

Запланована до зведення навесні 2024 року, 140-метрова будівля включатиме квартири, розташовані над парком з громадськими зручностями.

Хмарочос складається з 13 кубічних блоків, розташованих у шаховому порядку.

Джерело фото: Plomp
Джерело фото: Plomp

Розташована в столиці Албанії, OODA прагне, щоб будівля залучала місцеву громаду, і описує її як "унікальне вертикальне село, розташоване посеред великого зеленого міста".

Студія спроєктувала для будівлі 13 кубів у семи варіаціях, кожен з яких має розмір 22,5 на 22,5 метри та висоту сім поверхів – типову висоту будівель у Тирані.

Джерело фото: Plomp
Джерело фото: Plomp

Деякі куби матимуть сітчасті фасади зі стандартними віконними прорізами, інші – з виступаючими блоками та закругленими елементами.

Джерело фото: Plomp
Джерело фото: Plomp

OODA стверджує, що будівля буде збудована з матеріалів, що постачаються з Албанії, з метою зменшення вуглецевого сліду та підтримки місцевого бізнесу.

"Результатом є будівля, яка залишає тривалий вплив як на відвідувачів міста, так і на тих, хто в ньому живе", – кажуть у студії.

Джерело фото: Plomp
Джерело фото: Plomp

"Здалеку будівля демонструє різні висоти та сприйняття з різних куточків міста", – зазначають архітектори.

хмарочоси тенденції урбаністика архітектура албанія

Знак гривні
Знак гривні