Українська формула миру: що принесли переговори у Давосі

Радники з національної безпеки з 83 країн у неділю, 14 жовтня, провели четвертий раунд дискусій у швейцарському Давосі щодо сталого та справедливого миру в Україні. В основі обговорення закладена так звана “формула миру” президента України Володимира Зеленського, яка являє собою пропозиції з 10 пунктів.

Фото: Андрій Єрмак
Фото: Андрій Єрмак

Як повідомляє сайт президента, у Давосі учасники зустрічі розглянули другу п’ятірку пунктів української формули миру та напрацювання з їхньої реалізації.

Зокрема, були розглянуті такі пункти: «Виведення російських військ і припинення бойових дій», «Відновлення справедливості», «Екологічна безпека», «Недопущення ескалації та повторення агресії», «Підтвердження закінчення війни».

Що обговорювали

Міністр оборони Рустем Умєров запропонував створити Міжнародну робочу групу на рівні міністрів оборони та радників з питань національної безпеки, щоб спільно напрацювати механізм виведення російських військ з України.

Напрацювання за пунктом "Відновлення справедливості" презентували представники Нідерландів, а також генеральний прокурор Андрій Костін та заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

"На сьогодні ми зареєстрували до 120 тисяч випадків воєнних злочинів. Ми повідомили про підозру 477 особам, висунули обвинувачення 319 особам і засудили 77 осіб. Ми диверсифікували наші ресурси та зусилля, створивши дев’ять регіональних підрозділів з питань воєнних злочинів, а також спеціалізовані підрозділи на центральному рівні: з питань сексуального насильства в умовах збройного конфлікту, екологічної шкоди, спричиненої війною, та депортації українських дітей", – повідомив Костін.

Він також зазначив, що запуск Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії є значним кроком вперед у напрямку відновлення справедливості. А фінальним кроком буде створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії.

Представники Німеччини, Фінляндії, Болгарії та перша віцепрем'єр-міністерка України Юлія Свириденко й міністр екології України Руслан Стрілець представили напрацювання робочої групи щодо пункту «Екологічна безпека».

Як наголосив міністр, викиди парникових газів, спричинені війною в Україні, перевищують загальний обсяг викидів у Австрії. Крім того, за словами Руслана Стрільця, води, яка була втрачена внаслідок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС, вистачило б, щоб забезпечити питною водою всю планету на два дні.

З огляду на це було наголошено на необхідності уніфікувати методику підрахунку збитків і впровадити визначення "екоцид" у міжнародне право, чим зараз займається Міжнародна робоча група з екологічних наслідків. Співголова групи – міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем повідомила, що екологічна група невдовзі представить президенту України свій звіт – природоохоронний договір. Цей документ міститиме чимало конкретних рекомендацій як для України, так і для міжнародної спільноти.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак спільно з представником Великої Британії презентували пункт «Недопущення ескалації війни та повторення агресії». А заступник керівника Офісу Глави держави Андрій Сибіга та міністр юстиції України Денис Малюська представили напрацювання робочої групи з реалізації пункту № 10 – «Підтвердження закінчення війни».

Без чіткого плану

Як нагадує Голос Америки, зустріч 14 січня у Давосі є останньою з чотирьох таких зустрічей за закритими дверима. Попередні обговорення відбулися у Данії, Саудівській Аравії та Мальті влітку та восени минулого року. В останній зустрічі на Мальті у жовтні 2023 року взяли участь представники 65 країн. Росія не була представлена на обговореннях.

Майже половина країн-учасниць зустрічі 14 січня була з Європи, а також 18 з Азії та 12 з Африки. У перемовинах взяли участь, зокрема, Бразилія, Індія та Південна Африка – країни, які разом із Росією є членами групи БРІКС.

Як пише Bloomberg, четвертий раунд дискусій щодо сталого та справедливого миру в Україні, який пройшов у Давосі, завершився без чіткого плану.

Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс, який був співголовою зустрічі в Давосі, заявив, що учасникам вдалося прояснити деякі питання для майбутнього обговорення "на якомусь етапі", але й Україна, і Росія, яку на зустріч не запросили, вже дали зрозуміти, що не готові піти на територіальні поступки.

Кассіс сказав, що зустріч у Давосі, ймовірно, буде останньою в нинішньому форматі, і наступні кроки залишаються незрозумілими. Деякі країни вважають, що зустріч на рівні лідерів, на яку сподівається Україна, буде передчасною, тоді як інші хочуть негайно залучити Росію до процесу.

закінчення війни формула миру дипломатія давос

Знак гривні
Знак гривні