Чому США та Британія атакували єменських хуситів і які цілі вразили

Авіація та бойові кораблі США й Великої Британії в ніч на 12 січня завдали ударів по військових об'єктах угруповання хуситів у Ємені, повідомляє BBC Україна.

Човен з хуситами прямує до захопленого ними вантажного судна. Фото: EPA/UPG
Човен з хуситами прямує до захопленого ними вантажного судна. Фото: EPA/UPG

Хусити, союзники Ірану, активізувалися після війни Ізраїлю з ХАМАС. Спочатку вони намагалися запускати ракети й дрони по Ізраїлю, потім, з листопада, почали нападати на торговельні судна й блокувати морську торгівлю.

Вони заявляють, що у такий спосіб борються з єврейською державою, але об'єктами їхніх атак неодноразово виявлялися судна, які не мають жодного стосунку до Ізраїлю.

Ракети й дрони хусити отримують від Ірану. Росія після ударів по хуситах подала запит про термінове засідання Ради безпеки ООН 12 січня.

По чому завдали ударів США та Британія

Згідно із заявами як самих хуситів, так і американських й британських джерел, ударів завдали насамперед по аеродромах, звідки, як вважає розвідка союзників, запускали ракети й дрони, а також по складах зброї та радарів.

За словами співрозмовників агентства Reuters в адміністрації США, удари завдали літаки, кораблі та підводний човен. CNN повідомила з посиланням на анонімного представника влади США, що застосовувалися й крилаті ракети Tomahawk.

Представники єменських хуситів назвали кілька об'єктів, по яких США і Британія завдали ударів. Телекомпанія CNN звела ці об'єкти в короткий список. До нього увійшли:

Військово-повітряні сили США заявили, що під час операції проти єменських хуситів у ніч на п'ятницю ударів завдали по більш ніж 60 цілях на 16 об'єктах: командних пунктах, складах зброї, виробничих потужностях та радарах ППО.

Британські Королівські повітряні сили оголосили, що їхні літаки завдали ударів по двох цілях, і однією з них був аеродром біля Аббса. За даними розвідки, з нього хусити запускали крилаті ракети і дрони.

Другою ціллю був комплекс у Бані, з якого, за даними розвідки, запускали розвідувальні й ударні дрони.

У пресрелізі повітряних сил Британії йдеться, що в нальоті на Ємен брали участь чотири їхні літаки Typhoon, які долетіли з бази на Кіпрі із дозаправленням у повітрі. Ударів вони завдали бомбами Paveway IV зі супутниковим та лазерним наведенням.

Заяви політиків

Одразу після ударів із заявами виступили одночасно президент США Джо Байден та прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак.

Байден сказав, що це була відповідь на атаки хуситів на торговельні судна в Червоному морі, і що США із союзниками без вагань завдадуть нових ударів, якщо вони знадобляться.

Ріші Сунак заявив, що, з точки зору Британії, удар по хуситах був самообороною.

"В останні місяці хуситське ополчення провело низку небезпечних атак на торговельне судноплавство в Червоному морі, створивши загрозу для британських та інших іноземних суден", – сказав Сунак.

Країни коаліції, створеної для захисту судноплавства в Червоному морі від єменських хуситів, виступили зі спільною заявою щодо удару США і Британії по хуситах, у якій наголосили, що вважають цей удар законною самообороною.

Надалі, як запевняють країни, які підписали заяву (США, Британія, Австралія, Бахрейн, Канада, Данія, Німеччина, Нідерланди, Нова Зеландія та Південна Корея), вони, як і раніше, прагнутимуть деескалації та відновлення стабільності у Червоному морі.

Коаліцію для захисту судноплавства від хуситів створили у грудні. Її назвали Operation Prosperity Guardian. До коаліції увійшли 22 країни, але реальні засоби проти хуситів у вигляді кораблів на Червоному морі та авіації у регіоні мають лише США і Британія. Пізніше надіслати по одному фрегату пообіцяли ще Данія та Греція.

союзники рф іран хусити морська торгівля сша британія

Знак гривні
Знак гривні