В Україні створюють єдину платформу відеоспостереження: які тут загрози

В Україні розробляється єдина платформа відеоспостереження, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Фото ілюстративне, автор: Роман Балук
Фото ілюстративне, автор: Роман Балук

"Створюємо єдину платформу відеоспостереження. З понад 50 тисяч наявних відеокамер більш ніж 8 тисяч уже інтегровані, і ця робота постійно триває.

Ми змінюємо стандарти безпеки в цивільному житті. Це потреба воєнного часу, яка збережеться і після завершення війни", — заявив Шмигаль.

Які загрози

Коментуючи появу єдиної платформи відеоспостереження, заступник директора Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай зауважив, що бачить дуже серйозний перегин у балансі права на приватність і безпеки.

"Будь-яка надмірна концентрація такої інформації є загрозою.

Що б я дуже хотів почути, що ці камери:
- не з вбудованим ШІ а-ля Hikvision;
- і взагалі не є китайськими;
- що доступ до них жорстко обмежений;
- що кожен запит на відео протоколюється, тобто видно, хто що і коли дивився;
- що система безпеки збереження інформації на гіпервисокому рівні;
- що несанкціоноване використання такого відео має бути втричі обтяжуючим склад злочину для шантажу, правоохоронців і т.п., зокрема як обтяжуюча обставина для 182 ККУ;
- строк зберігання відео;
- як саме захищається відео від підробок.

А ще тут постає питання належного незалежного органу в системі доступу до публічної інформації й захисту персональних даних.

Бо інакше — це Китай", — наголосив Розкладай.

Раніше "Схеми" оприлюднили розслідування, з якого стало відомо, що відео з тисяч камер відеоспостереження, встановлених по всій Україні, за допомогою російського програмного забезпечення TRASSIR, перш ніж потрапити на телефон чи комп’ютер споживача потрапляє на сервери в Москві, які належать компаніям, що мають зв’язки з ФСБ.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко запевнив, що у міністерстві перевірять інформацію, оприлюднену журналістами у розслідуванні.

Він пообіцяв, що до комплексної перевірки можливого доступу російських спецслужб до даних з українських камер будуть залучені, зокрема, представники військових адміністрацій.

Міністр запевнив, що у тих системах фіксації, які адмініструє МВС, зокрема на автомобільних дорогах, немає подібних вразливостей.

«У МВС наші технічні працівники чітко говорять, що наша інформація не могла потрапити на будь-який сервер іншої країни. Система комплексного захисту інформації у нас доволі надійна», – сказав Ігор Клименко.

безпека даних приватність відеокамери Китай

Знак гривні
Знак гривні