Економіка України під час війни працює напрочуд добре (ПОГЛЯД)

Американський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Ослунд пише про те, що Україна в умовах війни стійко тримає економіку. Texty.org.ua публікують переклад колонки експерта.

Фото: Київавтодор
Фото: Київавтодор

Відвідувачі сьогоднішньої України часто дивуються, що далеко від лінії фронту все виглядає так нормально. Більшість людей у центрі та заході України повернулися додому. Магазини та ресторани в містах по всій країні відкриті та повністю укомплектовані. Усе працює, включно з мережами мобільного зв’язку, інтернетом, енергомережами та громадським транспортом. Іноземні кредитні картки можна використовувати практично скрізь, а цифрові банківські послуги є просунутими та майже повсюдними. Ані нормування, ані жодних ознак контролю за цінами. Подеколи люди зауважують, що життя занадто нормальне.

Ознаки звичайного повсякденного життя в Україні під час війни є відображенням надзвичайної стійкості, яку продемонстрували українці з початку повномасштабного вторгнення Росії майже два роки тому. Ця нормальність також пов’язана з тим мало поміченим фактом, що українська економіка досягла напрочуд хороших результатів у 2023 році.

Українська економіка досягла напрочуд хороших результатів у 2023 році

Сильні економічні показники України відображені в останніх оцінках ЄС і МВФ. Ці традиційно різкі відгуки тепер читаються як любовні листи. «Попри війну, країна виграла від більшого, ніж очікувалося, відновлення та стійкого імпульсу реформ», — зазначив МВФ у цілком типовому підсумку за грудень 2023 року.

Російське вторгнення призвело до падіння ВВП України на 29 відсотків у 2022 році, але в 2023 році економіка зросла на 19,5 відсотка в річному обчисленні у другому кварталі та на 9,5 відсотка в третьому кварталі. Замість очікуваної стабілізації Україна, найпевніше, досягне річного економічного зростання майже на 6 відсотків у 2023 році. Щоправда, це все ще означає зниження приблизно на 25 відсотків від довоєнного рівня у 2021 році. Однак, враховуючи масштаби руйнувань, спричинених Російське вторгнення та той факт, що Росія все ще окупує близько 17 відсотків території України, ці цифри все одно вражають.

Восени 2022 року багато хто був стурбований загрозою зростання інфляції в Україні через невиконання ЄС своїх зобов’язань. Україна була змушена друкувати гроші, а інфляція зросла до 27 відсотків у грудні 2022 року. Європейська комісія прислухалася до цього та забезпечила 20 мільярдів доларів фінансування на 2023 рік, що покриває приблизно половину бюджетних потреб України. Сполучені Штати внесли ще 10,9 мільярда доларів, а МВФ надав 4,5 мільярда доларів. Зрештою дефіцит бюджету України в розмірі близько 40 мільярдів доларів був з лишком профінансований. Як наслідок, до жовтня 2023 року інфляція впала лише до п’яти відсотків.

У 2024 році Україна запланувала зовнішнє фінансування в розмірі 41 мільярда доларів, але оскільки іноземних коштів може не вистачити, міністр фінансів країни запропонував переглянути його до 37 мільярдів доларів, не в останню чергу через вищі, ніж очікувалося, податкові надходження. Ця переглянута цифра може бути реалістичною. У МВФ зазначили, що в січні-вересні 2023 року податкові збори зросли на 23 відсотки в річному обчисленні.

Зазвичай країна з програмою МВФ провалюється за деякими критеріями, але це не стосується України в 2023 році. МВФ підтвердив, що Україна виконала всі кількісні критерії ефективності, а також усі індикативні цілі до кінця вересня, і виконала це з великою маржею, зібравши набагато більше податків, ніж очікувалося, тоді як соціальні витрати продовжувалися, як і планувалося. Попри воєнні умови, Україна досі не страждає від заборгованості із заробітної плати чи пенсій бюджетникам.

Попри воєнні умови, Україна досі не страждає від заборгованості із заробітної плати чи пенсій бюджетникам.

Національний банк України особливо добре працює з початку російського вторгнення. Якщо зараз інфляція в Росії становить близько 7,5 відсотка, то в Україні вона впала до 5 відсотків. Україна нещодавно знизила процентну ставку з 16 до 15 відсотків, а Центральний банк Росії зробив навпаки.

Україна підтримує відносно відкритий валютний ринок із плаваючим обмінним курсом, який залишався відносно стабільним протягом 2023 року. Міжнародні валютні резерви України наразі вищі, ніж будь-коли, і становлять близько 40 мільярдів доларів. Банківська система країни функціонує напрочуд нормально. Згідно з нещодавнім звітом МВФ, загальні активи банківської системи України та депозити клієнтів зросли на 36 відсотків і 51 відсоток відповідно з початку повномасштабного вторгнення Росії до серпня 2023 року. Українські банки переповнені грошима та пропонують широкі та дешеві кредити.

Примітно, що Україна за роки війни провела більше системних реформ, ніж будь-коли. Ініціаторами цих реформ були ЄС і МВФ за гарячої підтримки Сполучених Штатів і групи країн G7.

Читайте також: Війна в Україні не зайшла в глухий кут. Як Захід може запобігти російській перевазі цього року

14 грудня 2023 року ЄС ухвалив рішення про відкриття переговорів про членство з Україною. Це епохальне рішення було прийнято на основі того, що Україна виконала сім життєво важливих умов, висунутих ЄС у червні 2022 року. Чотири стосувалися верховенства права, а три були політичними. Найважливішими умовами були очищення відомого корупцією Конституційного суду та так само неповноцінної Вищої ради правосуддя, яка призначає українських суддів. Ці кроки є одними з найважливіших реформ верховенства права, які коли-небудь здійснювалися в Україні.

ЄС, схоже, вивчив свою надто м’яку політику щодо Болгарії та Румунії. Зараз Брюссель вимагає конкретних змін і деталізує їх. Україна виконала всі її вимоги, а президент Зеленський підписав останні три закони за тиждень до засідання ЄС у грудні 2023 року.

МВФ заявив, що українська влада продемонструвала «сильну відданість реформам»

У своїй останній оцінці МВФ заявив, що українська влада продемонструвала «сильну відданість реформам». У ньому зазначається, що влада вчасно виконала сім із 12 структурних контрольних показників за червень-жовтень 2023 року, тоді як чотири контрольні показники були виконані із затримкою за дуже складних обставин. Це були значні реформи, пов’язані з корпоративним управлінням та антикорупційними заходами. У жовтні було прийнято закон про відновлення декларацій про майно державних службовців, і публічний доступ до декларацій про майно було відновлено. Також було посилено законодавство щодо відмивання грошей. Ключова вимога МВФ, яка ще залишилася, полягає в тому, щоб спеціальний антикорупційний прокурор був дійсно незалежним від генерального прокурора.

Попри умови війни, українська влада працює краще, ніж очікувалося, як щодо щоденного фінансового адміністрування, так і щодо просування програми реформ у країні. Податкові надходження перевищують очікувані, а пенсії та зарплати виплачуються вчасно. Валютні резерви країни більші, ніж будь-коли, а інфляцію знизили до п’яти відсотків. Україна нарешті тихо провела важливі та політично складні реформи верховенства права. Український уряд слід привітати за значні досягнення на економічному фронті під час захисту від найбільшого вторгнення в Європу з часів Другої світової війни.

Андерс Ослунд є автором книги «Російський клановий капіталізм: шлях від ринкової економіки до клептократії».

Переклад: Павло Космачевський.

реформи війна економіка стійкість євроінтеграція

Знак гривні
Знак гривні