Архітектурне рішення для України: це модульне житло можна складати як блоки Лего

Архітектурна студія Cutwork розробила концепцію недорогого модульного житла, яке можна переобладнати для розміщення вдвічі більшої кількості людей під час кризи.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Як пише Dezeen, студія експериментальної архітектури та дизайну вважає, що її концепція ReHome може задовольнити зростаючий попит на доступне житло в усьому світі.

Замість того, щоб будувати екстрені притулки для людей, які постраждали від конфліктів чи стихійних лих, вони пропонують структури, які будуть однаково ефективні в часи стабільності.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

За словами Антоніна Юдзі Маено, співзасновника та провідного архітектора Cutwork, ці будинки можуть бути легко адаптовані для розміщення різної кількості людей.

"Ідея полягає не в тому, щоб будувати суто екстрені притулки, які не будуть використовуватися в довгостроковій перспективі, а в тому, щоб будувати якісне доступне житло, яке може забезпечити притулок і безпеку в будь-яких умовах і ситуаціях", — сказав він.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Система ReHome складається з блоків площею 27 квадратних метрів, які можна складати "як блоки Lego" для створення будівель висотою до шести поверхів.

Ці блоки будуть виготовлятися за межами будівельного майданчика, щоб забезпечити швидке та економічно ефективне будівництво.

"Щодо масштабу майбутнього завдання, ми бачимо, як збірне будівництво значно знижує вартість створення доступного модульного житла з економією за рахунок масштабу", — сказав Маено.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Конструкція дозволяє комбінувати або адаптувати модулі для створення п'яти різних типів квартир, а також додаткових просторів, які можна ділити між кількома будинками.

За оцінками Cutwork, в одній квартирі площею 27 квадратних метрів може проживати одна людина або пара за нормальних умов життя, або до чотирьох осіб у кризові часи.

Кожен стандартний блок буде розділений на три секції зі спальними кімнатами та підсобними приміщеннями, розташованими в центральному блоці, затиснутими між великими варіативними житловими приміщеннями.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

ReHome спочатку був задуманий для України як недороге, швидке рішення для заміни будинків, зруйнованих або пошкоджених внаслідок російського повномасштабного вторгнення.

У партнерстві з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) було заплановано будівництво пілотної будівлі, але наразі воно призупинене.

Маено вважає, що цей проєкт має ширший потенціал у всьому світі, і шукає партнерів та розробників, які допоможуть вперше втілити його в життя.

архітектура модульні містечка знищене житло

Знак гривні
Знак гривні