Які ракети від Північної Кореї може застосовувати Росія для ударів по Україні

Північна Корея нещодавно надала Росії балістичні ракети й пускові установки для використання Москвою у війні проти України.

Джерело фото: Defense Express
Джерело фото: Defense Express

Про це 4 січня заявив Білий дім з посиланням на розсекречені дані розвідки.

Як пише AP, представник Ради національної безпеки Джон Кірбі сказав, що в кінці грудня російські війська випустили принаймні одну з цих балістичних ракет, вона впала на відкритому полі в Запорізькій області. А 2 січня російські війська запустили кілька північнокорейських балістичних ракет під час нічної атаки.

Кірбі також заявив журналістам, що Сполучені Штати порушуватимуть питання постачання ракет КНДР Росії у Раді безпеки ООН.

Що кажуть ПС ЗСУ

Повітряні сили ЗСУ поки що не підтверджують використання Росією балістичних ракет із Північної Кореї.

Як інформує Бабель, речник ПС Юрій Ігнат заявив в ефірі телемарафону, що фахівці вивчають уламки, але на це потрібен час. Наприклад, щоб встановити, чим били — «Іскандером» чи С-300, потрібно кілька днів, зауважив він, оскільки ракети розлітаються на маленькі фрагменти.

Ігнат також заявив, що багато озброєння в КНДР — радянське або ідентичне російському, як й іранське, тому збивати ракети їхнього виробництва можна. «Тому очікувати чогось новішого навряд чи варто. Від того ж таки «Іскандера», можливо, відрізняється чимось, але не надто», — додав він.

Аналіз уламків

Водночас спеціалізоване видання Defense Express із посиланням на власні джерела пише, що балістичні ракети з КНДР Росія використовувала і під час масштабних атак 29 грудня 2023 року в напрямку Запоріжжя, і 2 січня цього року по Харкову.

Зазначається, що попередній аналіз уламків з Харкова вказав на ракету KN-23, але наслідки вибуху від неї були значно менші, якщо брати до уваги 500-кілограмову бойову частину, про яку заявляють корейці. Щодо точності ракети, яка била по Запоріжжю, теж є питання — вона впала просто в полі.

Видання зазначає, що через абсолютно закритість КНДР про KN-23 мало що відомо, але усе ж наводить певні дані:

"Максимальна зафіксована дальність пуску цієї твердопаливної ракети становить до 690 км. Водночас вважається, що така дальність була досягнута за рахунок меншої бойової частини, ніж 500 кг, яка, швидше за все, використовується у версії цієї ракети з дальністю у 450 км.

Габарити KN-23 оцінені у 7,5 метра у довжину, 0,95 метра у діаметрі та 3415 кг загальної ваги. Наявність сучасних систем наведення залишається дискусійним. Водночас є обґрунтована думка, що поява KN-23 пов'язана з отриманням технологій з РФ, бо ціла низка рішень KN-23 є аналогічними ракеті 9М723 ОТРК "Искандер".

Для запуску ракети використовують пускову установку на колісному шасі 8 х 8. Щодо перехоплення цієї ракети, то це можливо ЗРК з можливістю протиракетної оборони, такими як, Patriot PAC 3 та SAMP/T".

Що отримує КНДР від Росії

Як розповів ексміністр закордонних справ Павло Клімкін в коментарі порталу Ліга, вже було давно відомо про те, що російський режим веде переговори з Північною Кореєю та отримує конвенційні боєприпаси. За його словами, було відомо також про те, що у КНДР є різні модифікації балістичних ракет, зокрема й міжконтинентальні. 

Клімкін зауважив, що у північнокорейського диктатора є як рідиннопаливні, так і твердопаливні ракети. Він зазначив, що достеменно не знає, які модифікації КНДР застосовує, але додав, що у країни є декілька модифікацій із дальністю 400+ км та у районі 700 км – це нові твердопаливні ракети малої й середньої дальності. 

Клімкін також зазначив, що північнокорейський диктатор "опосередковано використовує" російський досвід та технології. На думку дипломата, натомість Кім Чен Ин намагається отримати від Росії літаки, системи наведення та розвідки, а також низку технологій, пов'язаний із підводними човнами.

росія-кндр союзники рф ракети

Знак гривні
Знак гривні