Технології майбутнього: NASA назвало інноваційні концептуальні дослідження 2024 року

NASA обрало переможців першого етапу програми 2024 року для фінансування ідей, які можуть впроваджувати інновації та трансформувати майбутні місії агентства.

Як повідомили у космічному агентстві, програма NIAC (NASA Innovative Advanced Concepts) підтримує новаторські ідеї, фінансуючи дослідження технологічних концепцій на ранніх стадіях для подальшого розгляду і потенційної комерціалізації.

Ге-Чен Чжа з компанії Coflow Jet LLC запропонував літати на Марсі на першому електричному повітряному судні вертикального зльоту та посадки з нерухомим крилом. Апарат, що дістав назву "MAGGIE", може розширити можливості людства досліджувати та проводити наукові дослідження на Червоній планеті.

Космічний апарат MAGGIE. Джерело: NASA
Космічний апарат MAGGIE. Джерело: NASA

Томас Юбенкс з компанії Space Initiatives Inc. вважає, що рій крихітних космічних апаратів може відправитися до Проксими Центавра вже в цьому столітті, відправивши дані про найближчого міжзоряного сусіда Сонця за допомогою нового лазерного повітряного судна і лазерного зв'язку.

Графічне зображення роя Проксими Центавра. Джерело: NASA
Графічне зображення роя Проксими Центавра. Джерело: NASA

Джефф Лендіс з Дослідницького центру NASA ім. Гленна в Клівленді запропонував космічний апарат, який може не лише вижити в суворих умовах Венери, а й повернути зразок з поверхні, використовуючи інновації в галузі високотемпературних технологій та сонячних літальних апаратів.

Графічне зображення повернення зразка з поверхні Венери. Джерело: NASA
Графічне зображення повернення зразка з поверхні Венери. Джерело: NASA

Також серед обраних NASA концептуальних проєктів є такі:

космос дослідження наса наука

Знак гривні
Знак гривні