Не менше 90%. На телебаченні та радіо побільшає української мови

З 1 січня 2024 року набули чинності окремі положення Закону «Про медіа», які передбачають збільшення обсягу програм державною мовою на телебаченні та радіо.

Тарас Кремінь/Фейсбук
Тарас Кремінь/Фейсбук

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Відповідно до положень частин першої-четвертої статті 40 Закону мінімальна частка української мови програм на радіо, а також в телевізійних медіа загальнонаціональної та регіональної категорій збільшується з 75% до 90%, а в телевізійних медіа місцевої категорії — з 60% до 80%:

Програми державною мовою, у тому числі фільми, у загальному тижневому обсязі мовлення телемовників у кожному з проміжків часу для телеканалів загальнонаціональної і регіональної категорій між 7 годиною та 18 годиною і між 18 годиною та 22 годиною мають становити не менше ніж 90 відсотків, а для телеканалів місцевої категорії — не менше ніж 80 відсотків від загальної тривалості програм (або їхніх частин).

Радіомовники зобов’язані при здійсненні ефірного радіомовлення забезпечувати не менше ніж 90 відсотків тижневого обсягу ведення програм, зокрема новинно-аналітичних блоків, розважальних програм (ведучими, дикторами радіопрограм) державною мовою.

Тижневий обсяг програм новин державною мовою телемовника або радіомовника, який є ліцензіатом або реєстрантом, має становити не менше ніж 90 відсотків загальної тривалості всіх програм новин, поширених таким мовником у кожному проміжку часу між 7 годиною та 18 годиною і між 18 годиною та 22 годиною.

“Такі нововведення — вагомий крок в захисті українськомовного інформаційного простору та прав громадян на отримання інформації державною мовою. За нашими розрахунками частка передач державною мовою в ефірах телеканалів та радіостанцій, зокрема і тих, що мовлять на місцевому рівні, суттєво зросте”, — зазначив Тарас Кремінь.

українська мова кремінь захист мови медіа

Знак гривні
Знак гривні