Телемарафон "Єдині новини" продовжує втрачати довіру українців — опитування

Довіра до телемарафону "Єдині новини" продовжує знижуватися − з травня 2022 року вона впала на 26 процентних пунктів.

Інфографіка: КМІС
Інфографіка: КМІС

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Якщо між травнем 2022 року і жовтнем 2023 року частка тих, хто довіряє, знизилася з 69% до 48%, то до грудня 2023 року показник знизився до 43%.

Водночас до 38% зросла частка тих, хто не довіряє телемарафону (решта 19% мають невизначене ставлення).

Соціологи зазначають, що попри це, станом на зараз баланс довіри-недовіри лишається позитивним (тобто більше тих, хто йому довіряє, ніж не довіряє).

Ті, хто не довіряє Володимиру Зеленському, значно критичніші до телемарафону, але і серед тих, хто довіряє президенту, "Єдиним новинам" довіряють 52% (не довіряють – 29%, не визначилися – 19%).

Кількість населення, яка довіряє "Єдиним новинам", у всіх регіонах приблизно однакова − 42-44%. 

Ефективність телемарафону під питанням

Нагадаємо, нещодавно голова парламентського Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що ефективність телемарафону під питанням. Він зауважив, що якщо телемарафон не стане якіснішим, він себе вичерпає і, ймовірно, не переживе наступного року.

Юрчишин також розповів, що багато колег вимагали від нього "заяву про необхідність закриття єдиного телемарафону, але я не збираюся цього робити взагалі". "Не комітет цей марафон починав, не комітету його закривати", − пояснив нардеп.

За його словами, в певний момент об’єднаний телемарафон виконав свою функцію, «але наразі ми бачимо статистику, згідно з якою він втрачає глядача».

«Ми інвестуємо гроші в інформаційну безпеку, але механізм, яким, власне, ця безпека мала би забезпечуватись, не настільки ефективний, як був раніше. Що ж потрібно зробити? Проаналізувати, зрозуміти, що не працює і чи можна це виправити. Якщо не можна виправити, будемо шукати інші варіанти. До того моменту, поки немає іншого сценарію, користуємося і дивимося те, що маємо», — сказав Юрчишин.

свобода слова телемарафон медіа опитування

Знак гривні
Знак гривні