Наслідки обстрілу вокзалу в Херсоні (ВІДЕО) й розповідь очевидиці

Увечері 26 грудня російські військові обстріляли залізничний вокзал Херсона, коли близько 140 людей чекали відправлення евакуаційного поїзда.

Фото: Мост
Фото: Мост

Як повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, внаслідок атаки загинув поліціянт із Кіровоградщини, який служив у зведеному загоні в місті: смертельне поранення правоохоронець отримав під час евакуації людей.

Ще двоє поліцейських дістали осколкові поранення та перебувають у лікарні. Також серед поранених двоє цивільних осіб.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін опублікував відео з наслідками масованого обстрілу росіян. Кадри показують численні пошкодження фасаду вокзалу, приміщень всередині, а також вирву, що утворилася внаслідок удару. 

Під обстріл вокзалу в Херсоні потрапила письменниця і шеф-редакторка видання Reporters Марічка Паплаускайте. На своїй сторінці у фейсбуці журналістка описала, як усе відбувалося.

"Я приїхала в Херсон зранку, тим самим потягом, чотири вагони якого росіяни знищили ввечері. Провела день в компанії начальниці вокзалу — відважної пані Алли Лопати, про яку писатиму у книзі. Тривоги у Херсоні лунають одна за одною. Ми нарахували пʼять чи шість протягом дня. Щоразу за сигналом, а то і перед ним чулися все ближчі вибухи. Кілька разів ми спускалися в підвал, де співробітники вокзалу розповідали про свої будні в окупації.

За 45 хвилин до відправлення зворотного поїзда у Київ, ті самі чотири вагони повернувся на херсонський перон з Миколаєва, де чекали протягом дня, і на вокзал почали сходитися пасажири. І саме тоді росіяни влупили.

Ми збігли в укриття, коли сталося перше влучання. Такого гучного вибуху я досі не чула: зі стелі підвалу сипалося, стіни рухалися. Пасажири встигли сховатися у підвалі теж. І ми сиділи там всі разом наступні півтори години й рахували наступні прильоти. Двох поліцейських, яких поранило уламками, коли вони допомагали пасажирам сховатися, перевʼязали. Був ще іноземний волонтер, судячи з усього, зі зламаним ребром, але він просив на нього не зважати і просто важко дихав, стікаючи потом. Згодом медики допомогли як могли і йому. Один поліцейський, якого я не бачила, на жаль, загинув.

Чесно, вперше за час великої війни я справді думала, що от прямо зараз можу померти. Від цих думок рятувало лише маленьке кошеня — висловуха Ляля, яку начальниці вокзалу подарували на Миколая. Мені випала місія його стерегти, поки власниця приймала важкі рішення: що робити з людьми і коли їм буде безпечно вийти з укриття", — написала Паплаускайте.

Фото: Укрзалізниця
Фото: Укрзалізниця

Як повідомили в Укрзалізниці, пасажири херсонського поїзда, який потрапив під обстріл, дісталися Миколаєва автобусами. Сьогодні, 27 грудня, вони успішно прибули до Києва за графіком, рівно о 7:20.

Фото: Укрзалізниця
Фото: Укрзалізниця

"На одній з проміжних станцій поїзд з херсонцями перехопив Food train Укрзалізниці: 320 порцій їжі, включно з наборами для дітей, були перевантажені на поїзд, щоб пасажири змогли поснідати перед прибуттям до столиці", — розповіли в УЗ.

Дивіться на фото: Перший у світі автономний поїзд-кухня для прифронтових районів від Укрзалізниці

обстріли міст воєнні злочини рф вокзал херсон залізниця

Знак гривні
Знак гривні