У NASA підтвердили обсяги вкраденого Росією зерна, які Texty.org.ua оприлюднили у своєму дата-проєкті

За даними програми NASA з продовольчої безпеки та сільського господарства, на тимчасово окупованих російськими військами територіях України цьогоріч було зібрано близько 6,4 мільйона тонн пшениці та майже 1,5 мільйона тонн насіння соняшника.

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що на тимчасово окупованих Росією землях України вирощують мільйони тонн найважливіших сільськогосподарських культур. Проблема в тому, що наразі оцінити реальні обсяги дуже складно.

"Це пов'язано з тим, що в умовах війни стає дедалі важче отримати достовірну інформацію про те, скільки було засіяно і зібрано. І хоча деякі культури споживатимуться там, інші обсяги вирушають до Росії або змішуються з російським зерном і продаються на світовому ринку", – пояснює видання.

Супутникові дані показують незасіяні або занедбані поля червоним кольором уздовж лінії фронту, липень 2023 р. Джерело: Фото: NASA Harvest
Супутникові дані показують незасіяні або занедбані поля червоним кольором уздовж лінії фронту, липень 2023 р. Джерело: Фото: NASA Harvest

Ремарка Texty.org.ua: Дослідники НАСА майже підтвердили об'єми вкраденого росіянами зерна, які ми опублікували у масштабному проєкті журналістики даних: Врожай з окупованих територій. Скільки Росія заробляє на українській землі. Радимо ознайомитися з нашими розрахунками у цьому ґрунтовному дослідженні, що доступне українською та англійською мовами.

Агентство зазначає, що оцінені NASA Harvest обсяги у майже 8 млн т хоча й недостатні, щоб змінити глобальний баланс, все ж є значними і не врахованими у галузевих звітах, які трейдери використовують для оцінки постачання та експорту, що може вплинути на ринкові ціни. 

"Ми говоримо про величезну кількість зерна, – сказала Інбал Беккер-Решеф, директорка програми NASA Harvest. – Дуже важливо, щоб ця інформація була відкритою і прозорою, і щоб вона свідчила про те, скільки продовольства зараз збирають і виробляють".

Оцінка вартості та збитків також є важливою для будь-яких вимог, які Україна може предʼявити як репарації від Росії.

Хоча дослідження NASA не показує, скільки зерна, вирощеного на окупованих територіях, експортується, воно допомагає визначити, скільки зерна може бути змішано з російськими вантажами, які прямують до країн Близького Сходу та Африки.

Дослідження NASA Harvest також демонструє, що близько 7% сільськогосподарських угідь України було занедбано цього року, здебільшого вздовж лінії фронту.

фермери окупація пшениця врожай наса

Знак гривні
Знак гривні