Як в Україні ставляться до переходу на новий календар і коли святкують, — опитування

Половина християн позитивно ставиться до переходу Православної церкви України й Української греко-католицької церкви на Новоюліанський календар.

Фото: сайт ПЦУ
Фото: сайт ПЦУ

Про це свідчать дані дослідження Центру Разумкова.

Серед тих, хто зараховує себе до християн, 50% ставляться позитивно до рішення ПЦУ й УГКЦ перейти на Новоюліанський календар (негативно — 15%, байдуже — 14%, не розуміють, що це означає — 9%, вагалися з відповіддю — 11%).

Дані різняться за регіонами: на заході країни позитивно до нового календаря ставляться 75% опитаних, у центрі – 45%, на півдні 40%, а на сході – 28%%. У східному регіоні найбільшою є сумарна частка респондентів, яким це байдуже, які не розуміють, що це означає або вагалися з відповіддю (48,5%).

Позитивно ставляться до цього рішення 82% вірних УГКЦ, 62% вірних ПЦУ, 24% «просто православних» (тобто тих, хто вважає себе православним, але не є вірним жодної з православних церков), 21% «просто християн» (тих, хто вважає себе християнином, але не відносить себе до якоїсь з християнських конфесій) і 20,5% вірних УПЦ (МП).

Негативне ставлення до нового календаря має зворотну пропорцію: в УПЦ МП негативно ставиться 60,7% вірян, а в УГКЦ лише 4,9%.

Читайте також: Незнищенна УПЦ МП: старий календар, домашні “сідєльци” та “наші люди” в ООН

Як українці відзначають свята

Серед тих, хто ідентифікує себе як християн, 35% відзначають християнські свята за Новоюліанським календарем, 28% — за старим стилем, 27% — по-різному, залежно від обставин (3% не відзначають християнські свята і 7% вагалися з відповіддю).

Регіональний розріз
Регіональний розріз

Серед вірних УГКЦ 80% відзначають християнські свята за Новоюліанським календарем, 9,5% — залежно від обставин за Новоюліанським чи за Юліанським календарем, 7% — лише за Юліанським календарем.

Серед вірних ПЦУ — відповідно 39%, 27% і 27,5%; серед «просто православних» — відповідно 15%, 37% і 33%; серед «просто християн» — відповідно 11%, 40% і 24%, серед вірних УПЦ (МП) — відповідно 6%, 13% і 75%.

Опитування проводили з 9 по 15 листопада 2023 року. Методом особистих інтерв’ю загалом опитано 2022 респонденти віком від 18 років, які проживають у всіх регіонах, які контролює Україна.

УГКЦ різдво РПЦвУ календар пцу опитування

Знак гривні
Знак гривні