Як українці ставляться до можливої відставки Залужного, — опитування

Переважна більшість українців виступає проти відставки головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

Про це свідчать дані нового опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Згідно з дослідженням, близько 72% респондентів не схвалюють теоретичну відставку Залужного, лише 2% поставилися б до цього позитивно. Ще 21% займають нейтральну позицію, а 5% не змогли сформулювати думку.

Серед респондентів, які довіряють президенту Зеленському, 71% поставилися б негативно до рішення звільнити Залужного (і лише 3% поставилися б до цього позитивно).

Критично до відставки Залужного налаштовані у всіх областях України.

У те, що між Володимиром Зеленським та Валерієм Залужним можуть бути певні розбіжності чи тертя, вірять 43% українців. Утім з них лише 8% вважають, що ситуація дуже серйозна, а решта 35% вважають ці непорозуміння не дуже серйозними. Взагалі не вважають, що є певний конфлікт – 39%, а 18% не змогли визначитися зі своєю думкою.

Читайте також: Що розповів Зеленський. Головні підсумки пресконференції президента

Крім того, соціологи виміряли рівень довіри суспільства до військових командувачів.

Так, серед загалом усіх респондентів 92% довіряють Валерію Залужному, 60% – Кирилу Буданова (але 18% не знають його), 33% – Олександру Сирському (але 48% не знають його). 

Інфографіка: КМІС
Інфографіка: КМІС

У перерахунку до тих, хто знає цих командувачів, 94% довіряють Залужному, 73% довіряють Буданову і 63% довіряють Сирському. Водночас рівень недовіри серед тих, хто їх знає, становить 5% для Залужного, 24% – для Буданова, 29% – для Сирського.  

"Опитування проводилося ще до заяв міністра оборони Умєрова щодо відсутності планів зміни командування. Проте деякі (щонайменше номінально) представники влади продовжують активну медійну кампанію проти головнокомандувача.

Можемо бачити, що Валерій Залужний зберігає високу суспільну довіру і загалом українці несприйнятливі до критики, яка може лунати. І враховуючи поточну ситуацію з суспільною підтримкою різних інституцій, така критика проти Залужного, скоріше негативно позначиться не на ньому, а на загалом політичній владі України", – прокоментував результати опитування виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Опитування проводилося з 4 до 10 грудня методом телефонних інтерв'ю. Було опитано 1200 респондентів віком від 18 років та старших у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованого Криму.

соціологія залужний опитування

Знак гривні
Знак гривні