"Новий еталон". Австралійські архітектори представили проєкт найвищого у світі дерев’яного хмарочоса (ФОТО)

Австралійська архітектурна студія Fraser & Partners представила свій проєкт височезної житлової вежі C6 у Перті, Австралія, назвавши її "новим еталоном висоти для масивної деревини".

Джерело фото: Dezeen
Джерело фото: Dezeen

Про це повідомляє Dezeen.

Fraser & Partners заявляє, що після завершення будівництва вежа C6, висота якої становитиме 189,1 метра, стане найвищим у світі будинком з гібридної деревини.

Fraser & Partners спроєктували C6 з дерев'яних конструкцій, що на 42% складаються з деревини, щоб задовольнити потребу в житлі з мінімальним впливом на довкілля.

Решта конструкції будівлі складатиметься з бетонного ядра, колон і сталевого каркаса.

За словами директора Fraser & Partners Ріда Діксона, гібридна структура C6 була ретельно розроблена, щоб найкращим чином використовувати кожен матеріал, що дозволило проєкту досягти рекордної висоти.

"Всі ці елементи, об'єднані разом, дозволили створити новий еталон висоти для масивної деревини", – сказав він.

Джерело фото: Dezeen
Джерело фото: Dezeen

За даними архітектурної студії, після завершення будівництва хмарочос С6 буде вуглецево-нейтральним і повністю працюватиме на відновлюваних джерелах енергії.

C6 міститиме 237 квартир, а в інтер'єрі буде відкрита структура з масиву дерева.

Житлова вежа стоятиме на подіумі з громадським простором, засадженим місцевими рослинами. За задумом архітекторів, це забезпечить місце для залучення громади та сприятиме реабілітації зникомого чорного какаду та інших місцевих видів.

Джерело фото: Dezeen
Джерело фото: Dezeen

Діксон сподівається, що C6 заохотить архітекторів і забудовників по всьому світу зводити вищі будівлі з масиву деревини.

"Ми сподіваємося, що такий проєкт, як C6, допоможе зміцнити впевненість ринку в тому, що ця будівельна методологія може допомогти зменшити вуглецевий слід будівельної індустрії", – сказав він.

"У конструкціях веж завжди буде місце для бетону, але ми вважаємо, що деревина зараз дуже мало використовується на ринку висотного будівництва, і такі проєкти, як цей, допоможуть дати поштовх подальшому зростанню цієї галузі в Австралії та в усьому світі", – резюмував архітектор.

деревина австралія урбаністика архітектура екологія

Знак гривні
Знак гривні