Що розповів Зеленський. Головні підсумки пресконференції президента

19 грудня президент України Володимир Зеленський провів підсумкову пресконференцію для журналістів. Texty.org.ua зібрали й впорядкували основні тези глави держави.

Фото: ОП
Фото: ОП

Про перемогу у війні з Росією

"Стратегія не може бути зміненою, згідно з нашою Конституцією. Це – всі наші території. Що стосується тактики – може бути змінена тактика після того, як буде враховано результати наших дій на півдні України в 2023 році. До кінця року ми отримаємо розуміння".

За словами президента, у будь-якому разі українці мають боротися.

"Бо ніхто не гарантує, що якщо ми завтра дійдемо до тієї лінії, де це навала почалася, а це надзусилля. Якщо так вийде, то як буде далі? Які гарантії безпеки ми отримаємо? Хто гарантує, що буде безпека з Росією? Зрозуміло, що чим більше Росія відступить — тим вона буде слабшою, починаючи з їхнього лідера і закінчуючи їхньою присутністю на міжнародних майданчиках", — сказав Зеленський..

Президента запитали, чи може Україна поступово прийти до програшу у війні.

"Ні. ... Ми були у найскладнішій ситуації, ми були майже повністю окуповані — принаймні центральні регіони, логістика нашої держави, дороги, залізниця, доставка продуктів харчування, ми були в повній блокаді, ми вийшли. Зараз в нас інша ситуація", — сказав він.

Він також констатував, що навіть якщо Сили оборони України дійдуть до кордонів, це не гарантуватиме закінчення війни

Про формулу миру

"Коли саміт лідерів відбудеться... буде домовленість між країнами щодо фундаментальних речей, з якими ми почнемо працювати і готувати відповідний документ", — пояснив президент.

Глава держави зауважив, що по готовності цей документ, через посередників, буде передано представникам Росії.

"Якщо вона (Росія, — Ред.) буде готова цей документ сприймати, тоді це буде означати, що питання щодо переговорів актуальне", — сказав Зеленський.

Про мобілізацію

"Це питання наших військових, головкома і Генштабу. Вони звернулись на рівні ставки щодо мобілізації. Питання дуже чутливе, я вважаю. Вони звернулись щодо захисту нашої держави, потенційних контрнаступальних дій і щодо дефіциту. І вони запропонували мобілізувати додаткових 450-500 тисяч людей".

Зеленський назвав цю цифру "дуже серйозною" і сказав, що повідомив на ставці, що йому потрібно більше аргументів, щоб підтримувати "цей напрямок", бо "це питання людей, справедливості, обороноздатності і фінансів".

Він також додав, що мобілізація в такому форматі коштуватиме Україні додаткових 500 мільярдів гривень.

"Коли ми говоримо про ту чи іншу мобілізацію, ми повинні з вами знати: один воїн — шість людей. Це шість людей в цивільному житті, які сплачують податки. Тому просто візьміть 500 тис. людей помножте на шість. І зрозумійте, як мені, уряду, всім нам знайти плюс 3 млн до того числа, що в нас є. Плюс три мільйони платників податків з січня місяця. Таке завдання", — сказав президент.

Також Зеленський заявив, що не підпише закон про мобілізацію жінок.

«Жінок — ні, не підпишу. Що стосується 25 років, якщо всі аргументи буде викладено, на сьогодні я бачу, що їм це потрібно, то з цим погоджуся», — відповів Зеленський на запитання, чи підпише він закон у разі ухвалення його Верховною Радою з нормами, що передбачають мобілізацію жінок та людей, молодших 27 років.

Про взаємини із Залужним

Президента запитали, чому він ніяк не відреагував на чутки про конфлікт із Залужним.

"А навіщо комусь допомагати і розвивати цю тематику? Робочі в мене стосунки із Залужним. Він повинен відповідати за результат на полі бою, як головком. Разом з Генштабом. Є багато питань... Планую працювати, чекаю від них рішень (щодо мобілізації, допомоги на фронті, дуже конкретних речей на полі бою). Стратегія - зрозуміла, хочу бачити деталі. Вважаю, що це — справедливо", — сказав Зеленський.

Про Безуглу та Залужного

Президент Володимир Зеленський прокоментував звинувачення нардепки "Слуги народу" Безуглої на адресу головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного таким чином:

"Пан Залужний також мій представник, як і всі ті, кого я призначав. Або хто зі мною прийшов. Комусь дуже вдячний, за когось дуже соромно. Що стосується будь-яких коментів у Фейсбуці, вибачте, я не займаюся цим. У мене немає часу. Щоденних зайвих діалогів, безрезультативних. Я використовую соцмережу як майданчик, як платформу на якій я можу відповісти на ті чи інші запитання. Передати сигнали нашому суспільству всередині нашої держави. Важливі якісь речі, якісь термінові, а також як формат спілкування з нашими партнерами. 

Що стосується Мар'яни, Валєри, є ще кілька людей. Вони всі дуже люблять коментувати, лайкати у фейсбуці, дуже часто там спілкуються. У них діалоги. Вони з перших днів, то вони разом їздять на фронт. То вони сваряться. Це складні питання для мене. Мені здається, нам всім треба давати результат державі. А селфі встигнемо", — сказав він.

Про зміну своєї команди

"Якщо я позбавлюсь своєї команди, у мене вона невелика, 5–6 менеджерів, то ми стаємо з вами слабкішими, буде менше ППО, буде менше допомоги. Я просто не можу дозволити цього собі".

Зеленський також вважає, що не можна розпускати Верховну Раду, оскільки це призведе до виборів. "Що можу зробити як президент? Не можу їх (депутатів ВРУ — ред.) розпустити. Бо тоді будуть вибори. Вибори не можна під час війни проводити", — зазначив президент.

Про виробництво дронів

"Будуть отримувати наші бригади вітчизняні дрони. Щодо виробництва – мільйон дронів наступного року ми виробимо. Зробимо все, щоб так і було".

Про вступ у НАТО

Зеленський підкреслив, що повноцінний вступ України до Альянсу є "найпотужнішим варіантом" для гарантування безпеки нашої держави. "Але нас не запрошують в НАТО", – зауважив він.

Зеленський сказав, що наразі Київ не отримував від офіційних партнерів жодних пропозицій також про так званий "частковий вступ" України до Альянсу, однак чув обговорення цих ідей і ставиться до них украй скептично.

"Сигнали з приводу часткової участі якоїсь (в Альянсі) — це маячня. Без образ для тих, хто таке говорить", — заявив президент.

Про допомогу від США

"Що стосується фінансової допомоги — працюємо дуже сильно. Я впевнений, що США нас не зрадять, і що те, про що ми домовилися, США виконають повністю...

Ми очікуємо цю допомогу, вони знають деталі, на що це потрібно, як це вплине, вони знають, як впливає перенесення тих чи інших дат.

Мені здається, я знайшов порозуміння з президентом Байденом та сенаторами, ми зустрічалися з обома партіями. Подивимось, питання в датах".

Про те як обрання Трампа може вплинути на війну

"Якщо політика наступного президента – ким би він не був – буде іншою до України, холоднішою або більш внутрішньою, тобто буде пріоритетність на внутрішній політиці, більш економною – то, я думаю, ці сигнали дуже сильно вплинуть на хід війни в Україні...

Якщо одна потужна деталь випадає, механізм починає сипатись, і тому, якщо ми дамо можливість випасти з платформи допомоги лідерам цієї допомоги – Сполученим Штатам, – це точно буде мати вплив і точно не позитивний на допомогу в Європі".

Про повернення біженців

"Я вважаю, що більшість приїде, як тільки буде потужніше ППО. Багато приїде, не знаю, чи більшість. Складно сказати. Там є у людей працевлаштування, діти пішли в школу тощо. Вважаю, друге, що впливатиме - зменшення підтримки європейських країн. Я в цьому не сумніваюсь. Країни Європи, США підтримуватимуть тих, кому це дуже-дуже складно. Але ті, хто працевлаштовується, впевнений, вони матимуть інший рівень підтримки. Це не стосується підтримки України та українців, які всередині нашої держави. Тут буде стабільна ситуація", – сказав президент.

Про блокаду українсько-польського кордону

«Я буду вірити, що новий уряд зніме всю блокаду, яка є штучною. Ми готові, щоб у Польщі люди нічого не втрачали, але не можна політизувати питання зерна», – наголосив він.

Він додав, що у нього була розмова з цього приводу з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском. "Я дуже вірю, що ми все вирівняємо", – зазначив він.

У фрагменті використані матеріали з УП, РБК-Україна, Цензор.НЕТ, Укрінформ.

змі зеленський пресконференція

Знак гривні
Знак гривні