Скільки молодих американців вважають Голокост міфом: "тривожне" опитування The Economist

Кожен п'ятий молодий американець вважає Голокост міфом. Про це свідчить опитування, проведене YouGov/The Economist.

Архівне фото. Джерело: claimscon.org
Архівне фото. Джерело: claimscon.org

Близько 20% респондентів у віці 18-29 років вважають, що Голокост – це міф, порівняно з 8% респондентів у віці 30-44 роки.

Ще 30% молодих американців сказали, що не знають, чи є Голокост міфом. Багато респондентів підтримують тезу про те, що євреї мають занадто багато влади в США: молодь майже в п'ять разів частіше так вважає, ніж люди у віці 65 років і старше (28% проти 6%).

"Тепер до найскладнішого: чому деякі молоді американці поділяють такі погляди? Як не дивно, але рівень освіти не є винуватцем цього. У нашому опитуванні частка респондентів, які вважають, що Голокост – це міф, однакова на всіх рівнях освіти.

Певну роль можуть відігравати соціальні мережі. Згідно з опитуванням 2022 року, проведеним Дослідницьким центром Pew Research Centre, американці віком до 30 років приблизно так само довіряють інформації в соціальних мережах, як і національним новинним організаціям.

Нещодавно Pew виявив, що 32% людей у віці 18-29 років отримують новини з TikTok. Сайти соціальних мереж рясніють теоріями змови, і дослідження виявили тісний зв'язок між рівнем користування соціальними мережами та вірою в такі теорії. В одному з нещодавніх опитувань, проведених компанією Generation Lab, яка займається аналізом даних, молоді люди, які користуються TikTok, були більш схильні до антисемітських переконань", – зазначає видання, додаючи, що "опитування викликає тривогу".

The Economist нагадує, що 5 грудня на слуханнях у Конгресі США законодавці обговорювали з президентами елітних університетів тему антисемітизму у студентських містечках. В одному з найзапекліших обговорень конгресмен-республіканець Еліс Стефанік запитала, чи є "заклики до геноциду євреїв" порушенням університетських правил.

Це "залежить від контексту", – відповіла Ліз Магілл, президентка Пенсильванського університету. Відеозаписи обміну думками стали вірусними в соціальній мережі X, колишньому Twitter. Яд Вашем, музей і дослідницький центр Голокосту, виступив із засудженням і наголосив на важливості "підвищення обізнаності про історію антисемітизму і Голокосту".

голокост теорії змови сша соцмережі опитування

Знак гривні
Знак гривні