Як Київ і Білий дім переконували конгресменів підтримати Україну. WP підбило підсумки поїздки Зеленського

Володимир Зеленський не зміг у вівторок досягти прориву в Конгресі, оскільки питання про додаткову військову допомогу США для України не зрушило з мертвої точки, пише The Washington Post. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти матеріалу.

Фото: ОП
Фото: ОП

Зеленський сказав американським законодавцям, що Україна ніколи не здасться у своїй боротьбі за вигнання російських військ, але попередив, що без додаткової допомоги конфлікт стане набагато жорстокішим.

Його візит до Вашингтона збігся з протистоянням на Капітолійському пагорбі, де республіканці вимагали кардинальних змін до імміграційного законодавства США в обмін на задоволення прохання Байдена про отримання понад 60 млрд доларів США для України.

Зеленський охарактеризував зустрічі як "більш ніж позитивні", але також визнав, що українцям доведеться "відокремити слова від результатів".

"Дуже важливо, – сказав він, – щоб до кінця цього року ми змогли послати дуже сильний сигнал агресору про нашу єдність і про єдність України, США, Європи, всього вільного світу".

Пізніше, стоячи поруч із Зеленським на брифінгу, Байден попередив, що президент Росії Володимир Путін "робить ставку на те, що Сполучені Штати не зможуть допомогти Україні".

"Ми повинні, ми повинні, ми повинні довести, що він помиляється", – сказав він.

Однак, здається, надії на це в найближчій перспективі мало, констатує WP.

Байден і Зеленський відмовилися деталізувати плани України на наступний рік, що є головним питанням для республіканців. Байден також ухилився від відповіді на запитання про те, чи будуть США закликати Україну до переговорів з Росією про припинення бойових дій і якщо так, то в який момент.

"Перемога означає, що Україна є суверенною, незалежною державою", – сказав він.

Після завершення приватної бесіди із Зеленським республіканець сенатор Рон Джонсон сказав, що український лідер вжив термін "партизанська війна" і припустив, що саме до цього може призвести конфлікт, якщо Україна втратить американську військову допомогу. Джонсон назвав це "програшною пропозицією для всіх".

Інші сенатори сказали, що промова Зеленського, хай якою б палкою вона була, навряд чи вплине на вихід із глухого кута, в якому опинилася прикордонна політика США, або змусить їх схвалити додаткову допомогу Україні без неї до того, як законодавці підуть на канікули наступного тижня.

Зеленський також провів приватну зустріч з лідерами Палати представників, зокрема зі спікером Майком Джонсоном. Джонсон охарактеризував зустріч як "хорошу", сказавши журналістам, що він підтвердив Зеленському, "що ми стоїмо з ним і проти жорстокого вторгнення Путіна", але спікер також чітко дав зрозуміти Білому дому, "що нашою першою умовою щодо будь-якого додаткового пакета витрат на національну безпеку є наша власна національна безпека". Ніякої допомоги Україні без реформування кордонів, сказав він.

Байден дав зрозуміти, що готовий піти на значні імміграційні обмеження заради досягнення угоди. У вівторок він заявив, що готовий працювати з республіканцями, щоб "виправити зламану імміграційну систему", хоча і не запропонував конкретики.

"Компроміс – це те, як працює демократія, і я готовий і вже запропонував компроміс", – сказав Байден.

"Тримати фінансування України в заручниках у спробі проштовхнути крайній республіканський, партійний порядок денний на кордоні – це не те, як це працює. Нам потрібні реальні рішення", – додав він.

Деякі законодавці заявили, що Конгрес має залишитися у Вашингтоні наступного тижня, щоб продовжити роботу над угодою. "Ми не повинні їхати звідси, поки не з'ясуємо, як подолати наші розбіжності, щоб підтримати і продовжити фінансування України", – сказав сенатор-демократ Майкл Ф. Беннет. "У нас закінчується час". За його словами, переговори будуть лише "важчими", якщо законодавці затягуватимуть обговорення.

У вівторок деякі законодавці натякнули на делікатну лінію, якою намагаються пройти як Україна, так і Білий дім: з одного боку, наголошуючи на тому, що Київ потребує негайного вливання допомоги, щоб не допустити перемоги Росії, а з іншого – підкреслюючи ефективність минулої допомоги, яка суттєво послабила потенціал РФ.

Одна особа, знайома з нещодавно розсекреченою оцінкою, повідомила у вівторок, що розвідка США вважає, що Росія втратила близько 87% військ і 63% танків, які вона мала на початку вторгнення в лютому 2022 року. Війна в Україні відкинула на 15 років назад здатність Москви модернізувати свої сухопутні війська, сказав він, зазначивши, що ця оцінка була розсекречена на вимогу Конгресу. Втрата такої кількості танків – за американськими оцінками, близько 2200 – змусила росіян використовувати старі радянські запаси, все частіше розгортаючи моделі 1970-х років.

Адрієнн Вотсон, речниця Ради національної безпеки США, заявила, що лише за останні кілька місяців російські військові втратили понад 13 000 військовослужбовців і понад 220 бойових машин на своїх наступальних лініях. За її словами, Кремль, "схоже, вважає, що військовий глухий кут протягом зими виснажить підтримку України з боку Заходу і в кінцевому підсумку дасть Росії перевагу, попри російські втрати та постійну нестачу підготовленого персоналу, боєприпасів і обладнання".

Міністр оборони Ллойд Остін та інші високопосадовці підкреслили, що схвалення Конгресом додаткового фінансування також є критично важливим для підтримання військової готовності США шляхом поповнення американських запасів, з яких Пентагон здійснював постачання Україні.

Представники Пентагону кажуть, що, хоча адміністрація зберігає за собою повноваження надати Україні додатково понад 4 мільярди доларів у вигляді американського військового обладнання, залишається лише близько 1 мільярда доларів для поповнення власного американського арсеналу, коли такі постачання відбудуться. "Якщо ми не зможемо поповнити наші власні запаси, це ускладнить забезпечення України тим, що їй потрібно на полі бою", – сказав представник оборонного відомства.

Після зустрічі із Зеленським Байден оголосив, що підписав рішення про ще одне скорочення бюджету на 200 мільйонів доларів. Минулого тижня адміністрація оголосила про додаткову допомогу Україні в розмірі 175 мільйонів доларів, але попередила, що без схвалення Конгресу це буде одна з останніх допомог, яку вона може надати.

допомога сша конгрес сша україна-сша зеленський байден

Знак гривні
Знак гривні