Європейці відкриті до вступу України в ЄС, — опитування напередодні ключового саміту

Європейці загалом відкриті до ідеї вступу України до ЄС, попри витрати й ризики, але прохолодно ставляться до можливого розширення блоку за рахунок Грузії та країн на західних Балканах.

Про це пише The Guardian з посиланням на опитування в шести країнах-членах ЄС, проведене Європейською радою з міжнародних відносин (ECFR).

Опитування виявило значну підтримку кандидатури України і, меншою мірою, Молдови та Чорногорії, але також і глибоку стурбованість економічними проблемами та питаннями безпеки.

Водночас є широка опозиція до можливого вступу Туреччини, а також помітно прохолодна реакція на перспективу приєднання до союзу Албанії, Боснії, Грузії, Косово, Північної Македонії та Сербії.

Опитування показало, що найбільшу підтримку вступу України до ЄС мають Данія (50%) і Польща (47%), а думки розділилися приблизно порівну в Румунії (32% за, 29% проти), Німеччині (37% за, 39% проти) і Франції (29% за, 35% проти). В Австрії 52% висловилися проти.

Інфографіка: Guardian
Інфографіка: Guardian

При цьому 45% респондентів були стурбовані тим, що вступ України негативно вплине на безпеку ЄС, проти 25%, які вважали, що це її зміцнить, тоді як 39% вважали, що вступ Києва негативно вплине на безпеку їхньої країни.

Багато європейців не бачать жодної економічної вигоди від членства України. У той час як 43% респондентів у Польщі та 37% у Румунії побачили позитивний вплив на економіку ЄС, 54% у Данії та 46% в Австрії передбачили витрати.

Є також побоювання щодо впливу розширення на політичну силу ЄС у світі. Польща і Данія були найбільш оптимістично налаштовані щодо цього: 43% і 35% громадян вважають, що вступ України до ЄС матиме позитивний вплив.

В Австрії (42%) та Німеччині (32%), однак, найбільш поширеною є думка, що членство України зменшить політичну силу ЄС у світі, тоді як респонденти у Франції та Румунії розділилися більш рівномірно.

ECFR виявив чіткий поділ між "старими" та "новими" країнами-членами ЄС щодо ширшого принципу розширення. Респонденти в Австрії (53%), Німеччині (50%) та Франції (44%) найбільш схильні вважати, що ЄС не повинен приймати нових членів.

На противагу цьому, в Румунії більшість (51%), а в Польщі – 48% вважають, що ЄС має прагнути до розширення. Серед "старих" країн-членів дещо виділяється Данія, де лише 37% респондентів виступають проти будь-якого негайного розширення.

Опитування виявило сильну опозицію до можливості вступу Туреччини до ЄС: 51% опитаних у шести країнах виступили проти цієї ідеї, і менш ніж кожен п'ятий респондент підтримав будь-який прогрес у питанні членства Туреччини.

Європейці також виявилися прохолодними до того, щоб Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово, Грузія, Молдова, Чорногорія, Північна Македонія та Сербія стали країнами-членами ЄС, і лише менш як 30% респондентів разом підтримують вступ цих восьми країн до ЄС.

Найслабшою була підтримка вступу Косово (20% за, а 37% проти), Албанії (24% за, 35% проти), Сербії (25% за, 35% проти) і Грузії (25% за, 31% проти).

Щодо Північної Македонії (26% за, 27% проти) та Боснії та Герцеговини (28% за, 29% проти) думки розділилися більш рівномірно, тоді як Молдова (30% за, 28% проти) та Чорногорія (30% проти 25%) отримали підтримку щодо вступу до ЄС.

опитування розширення єс україна-єс євроінтеграція

Знак гривні
Знак гривні