"Захід до України: Вибачте". Жорстка колонка Едварда Лукаса про слабкість наших союзників

Британський журналіст Едвард Лукас у написаній у формі листа саркастичній колонці для CEPA під назвою "Захід до України: Вибачте" пише про слабкість і недалекоглядність західних союзників України. Texty.org.ua публікують переклад матеріалу.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Від: ЄС, НАТО, західні уряди

Кому: Українцям та їхнім лідерам

Дата: Літо 2022 року.

Дорогі українці!

Ми дуже раді, що ви змогли протистояти початковому повномасштабному вторгненню з боку Росії. Тепер ми захоплені вашим героїзмом і хочемо бути вашими друзями. Це дає нам змогу відчути себе хоробрими, гламурними та важливими.

Ми приїдемо до Києва на фотосесії – хто на вулиці в бронежилеті, хто в бомбосховищі – і пообіцяємо економічну, дипломатичну та військову підтримку. Але, будь ласка, поводьтеся з нами як з дітьми, а не як з дорослими.

Перша проблема полягає в тому, що ми можемо думати лише про одну річ одночасно, і то досить коротко. Рано чи пізно ви нам набриднете, і ми відволічемося на щось інше, найімовірніше, на Близький Схід, але також і на Китай. Внутрішній календар також захоплює наш розумовий простір. Вибори вимагають внутрішнього фокуса. А ще Різдво. Це час для хороших новин, а не для поганих. Очікуйте, що це вичерпає нашу увагу.

Будь ласка, також пам'ятайте, що наші апетити до наративу базуються на Голлівуді, а не на історії. Ми любимо підтримувати переможців. Ми будемо говорити про ваші шанси на перемогу, тому що так легше продавати війну нашим виборцям. На жаль, це також ускладнить пояснення невдач. А ніхто не любить невдах. Тому, будь ласка, стежте за сюжетом і якнайшвидше забезпечте хепі-енд. Ми занепадемо духом задовго до вас, а потім будемо звинувачувати вас у тому, що ви недостатньо швидко перемогли.

Ми не можемо допомогти вам більше, ніж говоримо. Ми надішлемо вам багато спорядження на ранньому етапі. Багато з нього зламається, тому що ми не надамо запчастини вчасно або взагалі не надамо їх. Значна частина буде несумісною з іншими системами, які ви використовуєте.

Якщо ви подасте конкретні запити, ми скажемо вам не бути надто вимогливими. Якщо ви скаржитиметеся, ми скажемо, що з вами важко. Якщо ви зношуєте спорядження в бою, ми будемо бурчати, що ви недостатньо треновані. Якщо ви випустите багато снарядів по росіянах, ми скажемо, що це ваша провина, що в майбутньому їх бракуватиме.

Наші економіки, разом узяті, в тридцять разів більші за російську. Але ми не будемо докладати зусиль, щоб допомогти вам перемогти. Ми будемо жорстко дотримуватись правил мирного часу в усьому – від виробництва боєприпасів до логістики. Ми також накладемо на Росію санкції, які легко обійти, які дадуть нам кілька гучних здобутків, але не завдадуть серйозної шкоди нікому (окрім, звичайно, вас, як жертви кремлівської військової машини).

Ми поставимо наші внутрішні інтереси вище за вашу безпеку. У Сполучених Штатах республіканці в Конгресі будуть більше турбуватися про те, щоб набрати очки над адміністрацією Байдена, ніж про те, щоб проголосувати за гроші та зброю, які вам потрібні.

Німеччина, пообіцявши Zeitenwende (слово означає "переломний момент", "зміна епох" і було вжито канцлером Німеччини Олафом Шольцом у контексті війни Росії проти УкраїниРед.), що змінить правила гри, дійсно зробить це, але з негативного боку: фіскальна і політична криза, яка зробить європейського економічного гіганта скаліченим і неактуальним.

Одним словом, ми зробимо все, щоб допомогти вам, якщо це не буде коштувати серйозних політичних, економічних чи моральних втрат.

Ми будемо застосовувати до вас жорсткі подвійні стандарти. Будь-які недоліки, пов'язані з корупцією, свободою ЗМІ чи інституційною слабкістю викликатимуть слушні зауваження. Але не критикуйте нас ні за що. Це невдячна справа.

Ми, звісно, будемо відзначати ваші перемоги. Але ваші поразки – це ваша провина.

Щасти вам, і дайте нам знати, коли ви будете наступного разу в Берліні, Брюсселі, Лондоні чи Вашингтоні. Буде здорово надолужити згаяне.

З найкращими побажаннями,

Захід.

P.S. Прийміть наші найглибші співчуття у зв'язку з вашими теперішніми та майбутніми втратами. Наші думки та молитви з вами.

допомога Україні захід союзники україни зброя для України

Знак гривні
Знак гривні