Поступки Орбану можуть коштувати вищому керівництву ЄС їхніх посад, — Politico

Угорщина та її проросійський прем’єр-міністр Віктор Орбан вже вдаються до відвертого шантажу Європейського Союзу. Це може коштувати керівництву ЄС їхніх посад, пише Politico.

Фото: magyarhirlap.hu
Фото: magyarhirlap.hu

У четвер і п'ятницю лідери ЄС зустрінуться, щоб обговорити низку питань – членство України в ЄС, довгостроковий бюджет блоку, міграцію – яким Угорщина може серйозно перешкоджати.

"Орбан тримає в заручниках інші 26 країн ЄС напередодні ключового засідання Європейської Ради в Брюсселі. Лідери ЄС мають ухвалити історичне рішення про початок переговорів щодо вступу України до клубу та укласти ключову бюджетну угоду про надання Києву 50 мільярдів євро. Орбан погрожує зірвати весь саміт.

Деякі країни ЄС розглядають угорські погрози як спосіб отримати більше грошей від Єврокомісії, і хоча поступка Орбану зараз може полегшити ситуацію в короткостроковій перспективі, це може підірвати ЄС на довгостроковому рівні.

Якщо дозволити Орбану домогтися свого, це також розлютить Європейський парламент напередодні виборів в ЄС наступного року і подальшого розподілу вищих посад в ЄС, зокрема президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, яка ще офіційно не заявила, що хоче йти на другий термін", – йдеться у статті.

"Це пастка-22", – сказав Politico чиновник ЄС. – Зрештою, їй потрібен Орбан. Але поступка в питаннях верховенства права може стати кінцем бажаного другого терміну. Це дуже, дуже чутливе питання для Європейського парламенту".

Чого домагається Угорщина

На кону чимало грошей, пише видання. У грудні 2022 року Єврокомісія вирішила заморозити близько 22 мільярдів євро з фондів згуртування ЄС, призначених для Угорщини.

Тоді виконавчий орган ЄС заявив, що для отримання доступу до цих коштів євроскептичний уряд Орбана повинен здійснити низку реформ, пов'язаних із захистом прав людини та верховенства права.

У травні цього року угорська влада прийняла деякі заходи для посилення незалежності судової системи, намагаючись виконати деякі – але не всі – вимоги ЄК. Цей прогрес може відкрити двері для розморожування частини коштів.

З 22 заблокованих млрд євро близько половини, або 10 мільярдів, можуть стати доступними, якщо Єврокомісія буде задоволена судовою реформою в Угорщині. Однак кошти виділятимуться поступово, і Угорщина спочатку має подати детальні плани проєктів, які вона хоче профінансувати коштом ЄС. Решта коштів – близько 11,7 млрд євро – залишаться замороженими.

Паралельно Угорщина очікує на доступ до 10,4 мільярда євро у вигляді грантів і дешевих кредитів з фонду постпандемічного відновлення ЄС. Але щоб отримати ці гроші, вона має виконати 27 умов, відомих в ЄС як "супервіхи", і їй ще потрібно багато чого зробити. Хоча нова судова реформа може усунути чотири з цих перешкод, Будапешт також має виконати 21 антикорупційну умову і ще дві, пов'язані з аудитом.

Цього тижня Єврокомісія також має ухвалити рішення про розблокування до 10 мільярдів євро фондів згуртування для Угорщини, повідомили два чиновники Єврокомісії, підкресливши, що час оголошення рішення не має нічого спільного з майбутнім засіданням Європейської Ради.

Якщо Угорщина отримає гроші, чи поступиться вона Україні? Офіційна угорська відповідь – ні.

Золтан Ковач, речник угорського уряду, заперечив ідею про те, що Орбан просто використовує свої важелі впливу перед Європейською Радою, щоб розблокувати гроші, заблоковані через проблеми з верховенством права.

"Наша позиція щодо України, наша позиція щодо перегляду довгострокового бюджету ЄС та багатьох інших питань залишатиметься незмінною незалежно від того, що відбувається з коштами", – заявив Ковач.

союзники рф євроінтеграція україна-єс допомога Україні угорщина

Знак гривні
Знак гривні