Російська економіка небезпечно перегріта через війну — The Economist

Величезні витрати на війну підживлюють інфляцію в Росії, пише The Economist. Texty.org.ua публікують найголовніше з матеріалу.

Фото: AP
Фото: AP

Ціни в Росії зростають, констатує видання. Згідно з даними, опублікованими 8 грудня, інфляція у РФ у листопаді становила 7,5% у річному вимірі порівняно з 6,7% місяцем раніше.

Центральний банк РФ впорався зі сплеском інфляції на початку 2022 року. Однак зараз чиновники ЦБ побоюються, що вони можуть втратити контроль і підвищують відсоткові ставки. Попри це, більшість прогнозистів очікують, що інфляція в Росії продовжить зростати.

У 2022-му інфляція в Росії була спричинена ослабленням рубля, що призвело до здорожчання імпорту. Цього разу валютні коливання відіграють невелику роль. В останні місяці рубль фактично зміцнився, частково через те, що влада запровадила контроль за рухом капіталу. Інфляція цін на непродовольчі споживчі товари, багато з яких імпортуються, відповідає середньому довоєнному рівню.

"Однак, якщо придивитися до путінської економіки воєнного часу, стає зрозуміло, що вона небезпечно перегріта. Інфляція в секторі послуг, який охоплює все: від юридичних консультацій до ресторанів, надзвичайно висока", – пише британський тижневик.

Наприклад, вартість ночівлі в елітному московському готелі, зросла з приблизно 225 до 500 доларів. На думку журналістів, це свідчить про те, що причина інфляції є внутрішньою.

Багато економістів звинувачують у цьому державні витрати, які стрімко зростають через війну. У 2024 році витрати на оборону зростуть майже вдвічі, до 6% ВВП. Це найвищий показник з часів розпаду Радянського Союзу. Пам'ятаючи про майбутні вибори, уряд також збільшує соціальні виплати.

Російська економіка не витримує такого стрімкого зростання. З початку 2022 року її пропозиція різко скоротилася. Тисячі працівників, часто високоосвічених, покинули країну. Іноземні інвестори вилучили прямих інвестицій на суму близько 250 мільярдів доларів, що становить майже половину довоєнного запасу.

Розігрітий попит стикається з обмеженою пропозицією, що призводить до зростання цін на сировину, капітал і робочу силу. Рівень безробіття, що становить менш як 3%, є найнижчим за всю історію, що підбадьорює працівників вимагати значно вищих зарплат. Номінальна заробітна плата зростає приблизно на 15% щороку. Компанії перекладають ці вищі витрати на споживачів.

"Вищі відсоткові ставки можуть врешті-решт відкусити частину цього попиту, зупинивши подальше зростання інфляції. Відновлення цін на нафту та додаткові заходи контролю за рухом капіталу можуть сприяти зміцненню рубля, знижуючи вартість імпорту.

Проте все це працює проти нерухомої сили: бажання Путіна перемогти в Україні. Маючи велику фінансову вогневу міць, він має потенціал витрачати ще більше в майбутньому, що передвіщає ще швидшу інфляцію", – наголошує видання.

деградація росії інфляція рашизм путінізм війна економіка

Знак гривні
Знак гривні