"Потрібно переходити в глуху оборону й посилювати мобілізацію, тоді все вийде", — командир взводу БПЛА 59-ї бригади

Росіяни продовжують штурми Авдіївського коксохіму, розповів командир взводу БпЛА 59-ї ОМПБр імені Якова Гандзюка Андрій Серган. Водночас він закликав українців не нагнітати ситуацію, наголошуючи, що втрата тих чи інших позицій не означатиме закінчення війни. 

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Він наголосив в ефірі Радіо Свобода, що ситуація на авдіївському напрямку – стабільно контрольована.

Але, зауважив військовий, зараз головне, не зробити так, щоб суспільство дивилося на Авдіївку як на Бахмут.

"Бо потім за цим послідує те, що Офіс президента, чи військова адміністрація будуть думати, а що скаже суспільство.

А військові не мають чекати «одобрямсу» від суспільства, не зважати на те, що думає з цього приводу суспільство, бо вони мають робити свою роботу.

У нас проблема не Бахмуті чи Авдіївці, у нас питання в загрозі існування для усієї країни.

Бої йдуть по всій лінії фронту і тому, на мій погляд, нагнітати саме «Авдіївка, Авдіївка, Авдіївка» – це дуже погано, тому що ми примушуємо владу командувати військовими, а військові тоді можуть робити помилки через недолуге керування", – сказав Серган.

На його думку, основна задача – це не Бахмут, не Авдіївка, а збереження всієї країни. Серган вважає, що на сьогоднішньому етапі війни захисникам слід переходили в глуху оборону. Причин є кілька – росіяни накопичили війська, дрони та величезну кількість артилерії. 

"На цьому етапі потрібно готувати другу, третю лінію оборони. Потрібно заливати бетон, будувати серйозні фортифікаційні споруди, потрібно готувати мінні поля, щоб, не дай Боже, навіть якщо буде прорив або втрата Авдіївки чи ще щось таке, то щоб ми були готові.

Щоб ми зайняли пануючі висоти і зайняли їх уже окопаними, і зайняли їх вже облаштованими, і щоб там були закопані контейнери. І повторюся, головне, щоб там був бетон, щоб нас звідти вже не можна було ніякими силами видовбати, щоб була налагоджена логістика і все інше", – наголосив командир взводу.

"Ще раз повторюю, якщо навіть буде втрата заводу, що, звичайно, стратегічно невигідно, але це не втрата країни. Це лише крок назад, потім треба буде зробити два кроки вперед", – пояснив воїн, нагадуючи, що українці вже "кричали по всіх фронтах" про контрнаступ, який в результаті не виправдав очікувань. 

"Зараз наша основна задача – зберегти людей, закопатися максимально, замінуватися, щоб нас не вибили звідти за будь-яких умов.

А там будемо бачити, можливо, і збережемо Авдіївку. Це все залежить навіть не від військових, це все залежить від політики, від постачання озброєння, боєприпасів і тих самих наземних дронів. Тільки тоді можна говорити про результати – збережемо ми Авдіївку чи ні.

Тобто потрібне достатнє постачання, та сама мобілізація – постачання людського ресурсу, якого катастрофічно не вистачає

І якщо країна на 10-й рік війни нарешті перейде на військові рейки і у нас все-таки працюватиме промисловість, і все працюватиме на те, щоб зберегти максимальну кількість військових на передовій, то у нас все вийде".

оборона авдіївка мобілізація

Знак гривні
Знак гривні