Українці в Росії зазнають репресій і практично не можуть виїхати з РФ, — співголова ОУР

У ворожій РФ найбільша українська діаспора у світі. За різними підрахунками, вона становить понад 4 млн осіб. Утім, українці в Росії зазнають репресій, яких не було навіть за радянських часів. А ті, хто хоче виїхати з РФ до України, стикаються з величезними перепонами.

Валерій Семененко. Фото: Радіо Свобода
Валерій Семененко. Фото: Радіо Свобода

Про це в інтерв'ю Главкому розповів співголова Об’єднання українців Росії (ОУР) Валерій Семененко.

ОУР – центральна координаційна організація для української національної меншини у Росії, створена у 1992 році та зареєстрована у Міністерстві юстиції РФ у 1994 році. З 2009 року зазнавала утисків з боку російської влади. У 2012-му рішенням російського суду була ліквідована.

Валерій Семененко у 2023 році був змушений виїхати з Росії до Вірменії, після того, як у його помешканні силовики провели обшуки.

Співголова ОУР каже, що давно запланував поїхати до України: "Зараз це можна зробити через Молдову. Я є громадянином Росії, але маю посвідку на проживання в Україні, інакше я б і не рипався".

Семененко розповідає, що деякі люди телефонують йому, бо хочуть поїхати з Росії. Але для українців з російським паспортом зараз це дуже складно зробити.

"Один із наших адвокатів уже переїхав до України, перед тим ще один – із «Української національно-культурної автономії Санкт-Петербурга».

Як приїду до Києва, будемо їх трясти (МЗС України – Ред.), вирішувати проблему. Це проблема дуже болюча і пекуча, що українців Росії викинули на смітник", – каже він.

За словами Семененка, в українців у Росії є великі міграційні проблеми.

"Є людина з російським і українським громадянством, яка вирішила поїхати із сином до Єревана, бо у дитини в школі почалися «уроки ненависті». Людина просила в України закордонний паспорт. Але наше МЗС вимагало ще довідку з місця, де людина отримала внутрішній український паспорт. А це було у Донецьку, то куди вона має поїхати за цією довідкою?

Наскільки знаю, паспорт таки зробили, але людина не дочекалася його і відправилася через Мексику до США. Зараз вони із сином у Каліфорнії. Вже ця людина отримала дозвіл на роботу", – розповідає співголова ОУР.

Говорячи про проблеми українців у Росії, Семененко розповідає історію Наталії Романенко, яка очолює організацію «Криниця», створила дуже добрий хор і зібрала колосальну колекцію українського вбрання з різних регіонів:

"Після початку повномасштабної війни вона побоялася, що її колекція у Росії пропаде і вирішила її переправити до України. Але як? З Хабаровська поїхала до Пекіна, у посольство України. Ті розводять руками, кажуть, що нічим не можуть допомогти. Тож Наталія з дочкою повантажили ці 60 кг костюмів у баули і полетіли до Стамбула, звернулися там до хлопців, які возять товари в Україну, розповіла їм про ситуацію. То вони погодилися безоплатно перевезти костюми до Чернівців, і вже звідти їх відправили поштою до Києва".

"От такі проблеми виникають. – пояснює Семененко. – Часто до нас із питанням, як зробити українську візу, звертаються. Я розумію, що війна, не до цього. Але мати б хоч якийсь зворотний зв'язок! Є така імпотентна організація «Українська всесвітня координаційна рада» на чолі з Михайлом Ратушним. У них нещодавно форум відбувся… Потусувалися і розбіглися.

Віцепрезидент «Української національно-культурної автономії Санкт-Петербурга» Михайло Волик перебрався до Полтави. У нього є посвідка на постійне проживання в Україні. З ним три години спілкувався співробітник СБУ. То наприкінці розмови і питає, чи знає Волик людину на прізвище Шухевич? А Михайло у відповідь: Роман, чи Юрій?.

Я з Михайлом весь час підтримую зв’язок. Українці Санкт-Петербурга написали книжку про досягнення тамтешніх українців у 20 столітті. Вони багато чого зробили", – каже співголова ОУР.

діаспора українці в рф міграція утиски

Знак гривні
Знак гривні