Венесуела проти Гаяни. У світі назріває нова війна?

У Венесуелі відбувся референдум, на якому, за офіційними даними, за явки трохи понад 50% виборців 95% учасників підтвердили претензії країни на дві третини території східної сусідки — Гаяни.

Зокрема, венесуельці проголосували за створення штату Гаяна Есекібо площею понад 159 тис. квадратних кілометрів і надання його мешканцям венесуельського громадянства.

Як пише у великому матеріалі BBC Україна, про кризу в Південній Америці дедалі більше кажуть у світових і регіональних ЗМІ, а деякі експерти застерігають, що війна таки може початися. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти статті.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро показує на карті територію Есекібо, яку вважає частиною своєї держави. Фото: EPA
Президент Венесуели Ніколас Мадуро показує на карті територію Есекібо, яку вважає частиною своєї держави. Фото: EPA

Президент Гаяни, на яку можуть вчинити напад, каже, що країна не збирається поступатися територією і запевняє співгромадян, що все буде добре і весь світ підтримує територіальну цілісність країни.

"Хай ніхто не припускається жодної помилки. Есекібо — наш, кожен квадратний сантиметр", — попереджав президент Гаяни Мухаммед Ірфаан Алі.

"Наша перша лінія оборони — дипломатія. І ми в дуже сильній позиції на цій першій лінії оборони", — наголосив він у зверненні до народу 3 грудня.

Ірфаан Алі відзначає, що країна отримує підтримку з усього світу, а Венесуела має показати приклад "зрілості та відповідальності" і не порушувати міжнародне право.

Після оприлюднення результатів венесуельського референдуму керівник МЗС Гаяни Г'ю Тодд заявив AFP: "Хоча ми не віримо, що президент Мадуро віддасть наказ про вторгнення, він може зробити щось непередбачуване".

З’являється дедалі більше прогнозів, що врешті-решт Венесуела може вдертись до Гаяни, і таким чином на планеті виникне ще один конфлікт, який відвертатиме ресурси США та інших західних країн від агресії Росії проти України.

І ці прогнози мають підґрунтя, бо на кону — збереження безпеки й непорушності кордонів в Америці та інтереси великих західних компаній.

Найновіша нафтодержава світу

Гаяна – єдина англомовна країна Південної Америки з населенням у 800 тисяч людей і з площею, яка майже дорівнює площі Великої Британії. Втім, 80% цієї території вкрито лісами, а більшість мешканців живе на невеликій смузі атлантичного узбережжя.

Довгий час країна була досить бідною, мешканці поступово мігрували в інші англомовні країни. Зараз в США, Канаді та Британії живе третина всіх гаянців.

Але Гаяна з її великою неосвоєною територією завжди була багатою країною. Проте якщо про поклади золота було відомо давно, відкриття великих покладів нафти на океанічному шельфі вздовж узбережжя Гаяни змінило історію країни. 2015 року країну приголомшила новина – відкрили поклади в 11 млрд барелів нафти (0,6% світових запасів), вартістю понад пів трильйона доларів.

"Найновіша нафтодержава світу", — так журнал Economist охарактеризував Гаяну.

Країна вирішила передати права на дослідження і видобуток нафти консорціуму, очолюваному нафтогігантом ExxonMobil, і у грудні 2019 року видобуток нафти біля узбережжя країни розпочався.

Нафтовий бум зробив бідну Гаяну лідером з економічного зростання у світі. У 2022 році ВВП зріс на 57,8%, а у 2023 році очікується 25% зростання.

“Прогнозується, що до 2035 року Гаяна видобуватиме 1,7 мільйона барелів нафти на день — не враховуючи ще нерозвіданих обсягів — що підштовхне країну до четвертої позиції в списку найбільших світових виробників нафти на морському шельфі", — відзначає дослідницька компанія Rystad Energy.

У січні 2023 року міністр фінансів Гаяни Ашні Сінгх повідомив також про відкриття величезного родовища газу поблизу кордону з Суринамом.

Гаянці почали задумуватися про те, як вправно використати знайдені багатства, адже зовсім поряд є приклад "нафтового прокляття" — Венесуела, якій надзвичайні поклади нафти не завадили перетворитися на одну з найбідніших країн Латинської Америки.

А Венесуела тим часом актуалізувала давні претензії на більшу частину території Гаяни — регіон Есекібо, який безпосередньо має багаті надра і контроль над узбережжям якого дозволяє претендувати на знайдені нещодавно поклади нафти.

Регіон Есекібо

"Есекібо — регіон із багатьма мінеральними ресурсами. Окрім нафти, тут багато золота. Є також інші мінеральні ресурси, такі як алмази, боксити, марганець і уран", — пояснив BBC Mundo географ Темітопе Ойєдотун з Університету Гаяни.

Окрім того, в регіоні є багато річок, він має великий потенціал для гідроенергетики та рибальства.

Увесь період незалежності Гаяни венесуельські претензії існували, але ніколи не призводили до такої напруги, як зараз. За правління лівого венесуельського президента Уго Чавеса (1999-2013), який проклав дорогу до влади Ніколасу Мадуро, Венесуела мала чудові відносини з Гаяною.

Усе змінилося саме з відкриттям величезних покладів нафти у 2015 році. Аби покінчити з суперечкою, Гаяна у 2018 році знову подала позов до Міжнародного суду ООН. Проте Венесуела заздалегідь заявила, що не визнаватиме його рішень щодо приналежності території, яку вважає своєю.

1 грудня 2023 року Міжнародний Суд ООН ухвалив рішення щодо тимчасових заходів для двох країн. Хоча у ньому не згадувалося про референдум, який Гаяна назвала "екзистенційною" загрозою, Венесуелу зобов'язали утримуватися від будь-яких дій, що змінять ситуацію у регіоні Есекібо.

Низка держав, зокрема, Україна, закликали Венесуелу та Гаяну дотримуватися рішення Міжнародного суду.

Яке співвідношення сил

Гаяна дуже слабка у військовому плані держава з маленькою армією у кілька тисяч військових. На її озброєнні перебувають кілька десятків бронемашин, кілька катерів, старі британські та радянські міномети. Військовий досвід армії країни обмежений боротьбою з сепаратистами, повстанцями та диверсантами з сусіднього Суринаму в далеких 1960-х роках.

Натомість армія Венесуели нараховує понад 100 тисяч лише професійних військових, має на озброєнні сотні танків, велику кількість російської військової техніки — серед ППО "Буки", С-300, С-125 "Печора", російські бойові літаки Су-30 та гелікоптери Мі-35, гаубиці Мста-С.

Тож без зовнішньої підтримки Гаяна не зможе зберегти контроль над територією у випадку війни. Вочевидь, по допомогу країна буде звертатися до країн Заходу, кажуть експерти.

венесуела конфлікт глобальна безпека гаяна допомога заходу

Знак гривні
Знак гривні