"Зелені" міста як тренд. У Нью-Йорку висадять тисячі дерев за допомогою нових технологій

У Нью-Йорку висадять тисячі дерев, використовуючи нові технології, щоб максимізувати вплив листя на довкілля.

Інструмент 3D-картування Tree Folio NYC дослідив парк Слоуп у Брукліні
Інструмент 3D-картування Tree Folio NYC дослідив парк Слоуп у Брукліні

Про це пише The Guardian.

Минулого місяця міська рада Нью-Йорка ухвалила рішення, згідно з яким до 2035 року частка зелених насаджень у місті має досягти 30%, тоді як зараз вона становить 22%. Нещодавні підрахунки показали, що в місті достатньо місця для висадження ще 250 000 нових дерев.

Міста по всьому світу намагаються адаптуватися до підвищення температури, спричиненого кліматичною кризою, і висадження дерев — одне з найефективніших рішень. Але де вони мають бути посаджені — і які саме — не так просто вирішити.

"Йдеться не просто про більше дерев, а про те, щоб посадити потрібне дерево в потрібному місці", — каже Олександр Кобальд, дослідник з Корнелльського університету.

Кобальд керував розробкою Tree Folio NYC, інструменту 3D-картування, який може допомогти містобудівникам розв'язати цю проблему.

Випущений у серпні, Tree Folio NYC використовує лідарне сканування, щоб запропонувати візуалізацію "на рівні листя" для кожного з 7-метрових дерев міста.

За словами Кобальда, зосередившись на окремих деревах, а не на загальному деревному покриві міста, дослідники можуть дізнатися більше про те, як дерева впливають на загальну затіненість конкретних районів, а потім краще спрямовувати туди ресурси.

Розширення деревного покриву міста має цілорічні переваги. Доведено, що перебування серед дерев підвищує імунітет, знижує рівень стресу і кров'яного тиску, покращує настрій, загострює увагу і підвищує рівень енергії. Діти, які живуть у районах з великою кількістю дерев, рідше хворіють на астму.

Нестача дерев сприяє виникненню ефекту міського теплового острова, коли будівлі, дороги та інші об'єкти інфраструктури поглинають тепло, роблячи ці райони значно спекотнішими, ніж сусідні зеленіші райони.

Історично склалося так, що міські дерева висаджували рівномірними рядами, віддаючи перевагу естетиці та економічному розвитку, а не максимізації їхніх кліматичних переваг. Кобальд стверджує, що більш стратегічне розміщення дерев може посилити їхній вплив на клімат і забезпечити справедливіший розподіл.

Кобальд вказує на інші покращення, які разом з висадкою дерев можуть створити безпечніші вулиці для всіх мешканців: виділення більшого пішохідного простору на сонячних сторонах вулиць, захист велодоріжок та інвестиції в загальний комфорт для пішоходів.

Таке стратегічне мислення щодо того, як і де висаджувати дерева, може виявитися корисним у щільному міському середовищі, як Нью-Йорк, особливо в районах, які найбільше потребують тіні та прохолоди.

Нью-Йорк також прийняв нові закони про міське лісове господарство, які передбачають створення плану міських лісів, який має оновлюватися кожні 10 років і контролюватися кожні п'ять років за допомогою лідарних даних.

Одним з найбільш амбітних елементів нового плану є його акцент на догляді за деревами, щоб вони досягли зрілості.

У міському середовищі це вимагає творчого підходу. Середня тривалість життя вуличного дерева, яке може піддаватися впливу елементів, що руйнують коріння, таких як сеча домашніх тварин та дорожня сіль, становить 19-28 років, порівняно з 300-400 роками, які характерні для дерева в інших умовах.

Щоб збільшити шанси дерев досягти зрілості, міські планувальники мають висаджувати різноманітні види дерев, щоб захистити їх від хвороб, надавати перевагу адаптованим до клімату видам, підтримувати здоровий стан ґрунту і виділяти достатньо місця для росту дерев. Це також означає відстежувати стан здоров'я дерев у режимі реального часу.

Саме тут і з'являється Tree Folio, каже Кобальд: "Наша модель здатна вимірювати покриття пологу, використовуючи новіші дані лідара, ніж пропонують наявні карти, а також вимірювати розмір та об'єм окремих пологів, що полегшує розуміння того, де розташовані здорові дерева".

І ці можливості не обмежуються Нью-Йорком. За словами Кобальда, інструменти, розроблені для карти Tree Folio, можуть бути використані для будь-якого міста з лідарним покриттям, що включає більшість міських районів у США.

зміна клімату нью-йорк урбаністика екологія дані

Знак гривні
Знак гривні