Влада не випустила Порошенка за кордон. Чому обмеження на виїзд депутатів — популізм і недалекоглядність

Лідера «Європейської солідарності», п’ятого президента України Петра Порошенка не пропустили на кордоні, попри підписаний головою Верховної Ради документ про відрядження.

Скриншот із відео
Скриншот із відео

Як повідомила пресслужба «ЄС», розпорядження Стефанчука скасував його заступник Корнієнко на підставі свого ж листа.

У США Порошенко мав заплановані зустрічі з конгресменами і сенаторами, зокрема з новим спікером Палати представників Джонсоном, а також із представниками Пентагону, мав виступити на спеціальному заході з питань України в межах Форуму Міжнародного демократичного союзу.

У Польщі в Порошенка мали відбутися зустрічі з новообраними керівниками комітетів Сейму. Також лідер «ЄС» планував оформлення транзитних ліцензій для військової техніки, яка купується його коштом у Великій Британії, Бельгії та інших країнах НАТО.

Адвокати Петра Порошенка готують судові позови проти посадових осіб, які причетні до зриву його поїздки до США та Польщі.

«Це свавілля. Завдано дуже великої шкоди. Навіть якби не було всіх цих запланованих зустрічей, сам факт того, що під час війни, під час переговорного процесу, коли дуже велику увагу привернуто до того, як в Україні діють демократичні, зокрема парламентські, процедури, спалахнув такий скандал, уже завдає великої шкоди», — заявив адвокат Ілля Новіков.

Він додав, що ця ситуація була юридично створена нещодавно і стала можливою тому, «що існує система, яка незаконно, всупереч Конституції України передбачає порядок видачі дозволів». 

«Сталася якась ситуація з перетином кордону людини, яка їхала в державних питаннях. Це копіювання підходів, які поширені в Росії. Очевидно, що було зроблено системні, більш ніж в одному напрямку, кроки для того, щоб не тільки Петро Порошенко особисто як депутат, а й уся його робоча група, яка мала забезпечувати й мала працювати на цих зустрічах, не могла потрапити ані до Польщі, ані тим більше до Сполучених Штатів Америки», — переконаний Новіков.

За словами адвоката Ігоря Голованя, історія має розслідуватися в межах кримінального провадження, «оскільки тут є склад кримінального правопорушення, і не одного».

Ремарка Texty.org.ua: Заборона політикам і депутатам усіх рівнів їздити за кордон — це популізм і недалекоглядність, адже такі кроки не сприяють підтримці України на міжнародній арені. Зараз нардепи та чиновники, навіть жінки, повинні брати дозвіл від начальства, що ставить їх у залежність від керівної партії. До того ж у ситуації, коли підтримка України у світі падає, а промови Зеленського вже не мають колишнього ефекту, важливо, щоб якомога більше представників України з різних таборів і прошарків їздили на Захід і переконували, що потрібно і далі підтримувати Україну. І тому дозволи треба скасувати, нардепи мають їздити вільно.

порошенко війна політика виїзд за кордон популізм

Знак гривні
Знак гривні