На тлі падіння рейтингу Зеленський вбачає конкурента у Залужному. The Economist про те, як політична гризня шкодить Україні

Паралельно з похмурою реальністю окопної війни стає дедалі напруженішим "політичне поле битви" у Києві, пише The Economist. Texty.org.ua публікують ключові тези статті.

Фото: ОП
Фото: ОП

Видання зазначає, що коли Росія почала своє повномасштабне вторгнення, конкурентна політика впала в сплячку. Утім, вона повернулася, коли екзистенційна загроза для України зменшилася наприкінці 2022-го.

Опозиційний народний депутат Ярослав Железняк каже, що все ще існує "широка згода" щодо фундаментальних питань національної безпеки. Але один з відомих депутатів у партії президента каже, що політична гризня вже зробила Україну "нестабільною". Помилки робляться "з усіх боків". А спроби президента "централізувати процес прийняття рішень" і "придушити інакомислення" мають протилежний ефект.

"Тріщини з'явилися не лише на політичних лініях, але й, що найбільш тривожно, між військовим і політичним керівництвом. Відносини між президентом Володимиром Зеленським та його головнокомандувачем Валерієм Залужним вважаються жахливими.

Вперше про розбіжності в поглядах стало відомо влітку минулого року. Нещодавнє відверте інтерв'ю The Economist з генералом, в якому він заявив, що війна в Україні зайшла в глухий кут, вивело цей конфлікт у відкриту площину. Зеленський публічно дорікнув генералу за заголовки. У пізнішому інтерв'ю він, схоже, попередив Залужного, щоб той займався військовими справами, а не "політикою", – йдеться у статті.

Високопоставлене джерело видання в уряді припускає, що відкритий конфлікт у керівництві був "передбачуваним" результатом контрнаступальної операції, яка "не пішла за планом". Чиновник каже, що Залужний, можливо, вчинив нерозумно, суперечачи більш оптимістичній публічній позиції свого президента, але мало хто в уряді міг би посперечатися з його тверезими висновками.

Зараз триває пошук винних у тому, хто несе відповідальність за провал. "Політики кажуть, що їхні генерали – навчені радянською владою бовдури. А генерали кажуть, що політики їм заважають. У перемоги багато батьків, але ніхто не хоче бути батьком безвиході".

Ще одним фактором, що впливає на ситуацію, The Economist називає повідомлення про кримінальне розслідування щодо оборони півдня України.

У статті зазначається, що Залужний, за деякими повідомленнями, наразі проходить лише як свідок у розслідуванні, але це може змінитися на щось більш серйозне. Союзники кажуть, що можливість кримінального обвинувачення покликана тримати його у вузді. Його взаємодію зі ЗМІ можна розглядати як страховий поліс, припускає джерело з генерального штабу.

"Залужний не заявляв про жодні політичні амбіції, а його кілька кроків на політичній арені не можна назвати вправними. Це не означає, що він не становить жодної загрози для Зеленського. Президент, який ще у 2019 році був коміком, знає, як швидко українське суспільство може створювати та скидати з п'єдесталу своїх лідерів.

Внутрішні опитування, з якими ознайомився The Economist, свідчать про те, що президент, якого колись хвалили за його роль у захисті країни, був заплямований корупційними скандалами в його уряді та занепокоєнням щодо напрямку руху країни.

Дані, отримані в середині листопада, показують, що довіра до президента впала до +32%, що менше половини, ніж до все ще шанованого генерала Залужного (+70%). Керівник розвідки Кирило Буданов також має кращі рейтинги, ніж президент (+45%)", – пише британський тижневик.

Те саме опитування свідчить про те, що Зеленський ризикує програти президентські вибори, якщо він коли-небудь зіткнеться віч-на-віч зі своїм головнокомандувачем.

"Наразі вісім з десяти українців виступають проти самої ідеї проведення виборів, які спочатку мали відбутися в березні наступного року. Президент також виключив їх проведення, посилаючись на воєнний стан. Але падіння його рейтингів ще може переконати його змінити свою думку. Російська пропаганда, безсумнівно, скористається тим, що вибори не відбудуться", – йдеться у матеріалі.

оборона півдня вибори війна політика зеленський залужний

Знак гривні
Знак гривні