Голова ОП Єрмак потрапив до рейтингу Politico як "зелений кардинал"

Очільник Офісу президента Андрій Єрмак посів четверте місце у рейтингу найвпливовіших людей Європи за версією видання Politico в категорії "діячі". Єрмака подали у рейтингу під визначенням "зелений кардинал" Києва (у сенсі української влади, – Ред.).

"Андрія Єрмака в деяких колах називають "зеленим кардиналом" Києва. Це пов'язано з тим, що Єрмак очолює офіс президента України Володимира Зеленського, чиє прізвище походить від східнослов'янського слова "зелений", а також з тим, що він має звичку відвідувати фотосесії у вбранні кольору хакі у стилі мілітарі, який популяризував його бос.

У 2024 році, коли Зеленський потенційно може зіткнутися з перевиборчою кампанією посеред війни, а перспектива тривалого вторгнення підриває суспільну мораль всередині країни, не кажучи вже про кризу на Близькому Сході, яка відвертає увагу західних прихильників України, Єрмак буде ще більш важливим як посередник президента – і його амортизатор.

Єрмак є натхненником прагнення Києва до співпраці з країнами, що розвиваються, з метою вирвати їх з теплих (і багатих на нафту) обіймів російського президента Путіна. Оскільки власні закордонні поїздки Зеленського обмежені, Єрмак їздив у відрядження по всьому світу від імені свого боса, зустрічався з іноземними високопосадовцями, проводив переговори та укладав угоди (що, згідно з Конституцією України, має належати до компетенції президента, а не його заступника).

Можливо, найбільшим досягненням Єрмака на сьогодні є залучення Китаю за стіл переговорів під час мирних переговорів у Саудівській Аравії в серпні минулого року. Інший його улюблений проєкт: розширення – і посилення – антиросійських санкцій як співголови (разом з Майклом Макфолом, колишнім послом США в Росії) Міжнародної робочої групи з питань російських санкцій, яку прозвали Експертною групою Єрмака-Макфола.

Зеленський, комік і сатирик, який був обраний на посаду в 2019 році після того, як зіграв президента в українському ситкомі, має тенденцію оточувати себе друзями та партнерами зі свого минулого життя в індустрії розваг. І 52-річний Єрмак, колишній юрист у сфері розваг та кінопродюсер, не є винятком. Поки він виконував брудну роботу Зеленського, "зелений кардинал" загруз у суперечках на тлі звинувачень у корупції за участю його брата та його заступника.

У той час, як Україна розгортає кампанію зі вступу до ЄС і НАТО і водночас бореться за повернення своєї території, Єрмак отримав величезну (дехто вважає, що надмірну) владу як ключовий гравець у воєнному кабінеті Зеленського. Він фактично тримає кермо влади в уряді та парламенті України, дозволяючи своєму босу зберігати руки (і свій міжнародний імідж) чистими", – пише Politico.

Нагадаємо, Politico щороку публікує власний рейтинг найвпливовіших людей Європи. Окрім найвпливовішої людини на континенті, список розділений на три категорії: "діячі", "руйнівники" та "мрійники".

Єрмак став четвертим у списку "діячів". Його випередив президент Франції Еммануель Макрон та президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн. Після Єрмака у рейтингу президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Перше місце у категорії видання оголосить пізніше. Наразі Politico опублікувало загальні списки у кожній категорії, але ще не назвало тих, хто очолив рейтинг і став найвпливовішою людиною Європи й лідера кожної з категорій.

Торік найвпливовішою людиною Європи за версією видання став президент України Володимир Зеленський (докладніше про це тут). 

Доповнено 29.11

Цьогоріч президент України Володимир Зеленський став найвпливовішим діячем в Європі у категорії "мрійники". Politico зазначило, що Зеленському "вдалося проштовхнути речі, які донедавна були немислимими, висунувши Україну в першу чергу на членство в ЄС – і ближче, ніж хтось вважав можливим, до військового альянсу НАТО". Але 2024 рік йому прогнозують складним.

Перше місце у категорії "діячі" посіла прем'єрка Італії Джорджа Мелоні, а список "руйнівників" очолила голова центробанку Росії Ельвіра Набіулліна, яка є "найкращим технократом, який підтримує бойову машину Путіна".

Переможцем у найголовнішій номінації Politico "найвпливовіша людина Європи" став колишній прем'єр-міністр Польщі, голова партії «Громадянська платформа» Дональд Туск, який має всі шанси очолити уряд Польщі після високих результатів його партії на парламентських виборах. "Зараз, після восьми років Качинського, країна стоїть на порозі нової ери Туска, і вітер змін знову дме", – йдеться в публікації.

зеленський оп рейтинг єрмак

Знак гривні
Знак гривні