Марк Рютте — фаворит на посаду наступного керівника НАТО, але є нюанс: перемога ультраправих у Нідерландах, — AFP

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який йде у відставку, є явним фаворитом на посаду наступного глави НАТО. Утім, перемога ультраправих на парламентських виборах на його батьківщині ризикує заплямувати спадщину Рютте.

Марк Рютте у Києві. Фото: ОП
Марк Рютте у Києві. Фото: ОП

Про це пише France 24 з посиланням на AFP.

Зазначається, що чимало дипломатів ставлять Рютте далеко попереду інших претендентів, серед яких прем'єрка Естонії Кая Каллас і очільник МЗС Латвії Кріш'яніс Каріньш.

Очікується, що ім'я наступника Столтенберга, десятирічний термін перебування якого на посаді двічі продовжувався через війну Росії в Україні, буде оголошено до липневого саміту у Вашингтоні.

Раніше Рютте відмовлявся від балотування на посаду глави НАТО. Однак тепер, як зазначили в AFP, він відкритий до такої можливості. Минулого місяця він заявив нідерландським ЗМІ, що керувати Альянсом — це "дуже цікава" робота, і він відкритий до такої перспективи.

У агентстві з посиланням на дипломатів додали, що Рютте після 13 років керування Нідерландами та, як відома фігура на європейській арені, вже є фаворитом «важковаговиків» НАТО – США, Британії, Франції та Німеччини.

"Він є кандидатом на посаду генерального секретаря НАТО. Він чітко дав зрозуміти, що він готовий і має широку підтримку", – сказав один з дипломатів Альянсу.

До того ж деякі прихильники Рютте хочуть, аби його якомога швидше призначили на посаду глави НАТО. Таким чином вони хочуть уникнути змішування роботи в Альянсі з вищими посадами в ЄС після виборів у червні наступного року.

Але, ймовірно, попереду ще будуть запеклі переговори, а інші попереджають, що остаточно ще нічого не вирішено, адже проти можуть виступити "незручні союзники" – Туреччина та Угорщина", – йдеться у публікації.

AFP додає, що одним з потенційних каменів спотикання для Рютте може стати ситуація, яку він залишить після себе в Нідерландах, де перемога ультраправого Герта Вілдерса "сколихнула всю Європу".

«Якщо ви походите з місця катастрофи, вам може бути складніше наводити аргументи. Якщо ви подивитеся на інших фаворитів, то побачите, що зрештою вони часто не досягали успіху. Почекаймо і подивимось», – сказав дипломат з другої країни НАТО.

Яким є побажання до кандидата в генсеки НАТО

Під час дискусій про потенційну заміну Столтенбергу в попередні роки різні члени НАТО висловлювали свої побажання щодо наступного очільника Альянсу.

"Деякі хотіли, щоб НАТО вперше очолила жінка, а країни на східному фланзі, ближче до Росії, сподівалися отримати когось з їхнього регіону. Естонка Каллас відповідає цим критеріям, але дехто на заході вважає її занадто яструбиною щодо Москви.

Інша вимога полягала в тому, щоб призначити лідера з країни, яка відповідає меті НАТО – витрачати два відсотки ВВП на оборону.

Нідерланди не досягли цієї мети за час перебування Рютте на посаді, але він пообіцяв зробити це наступного року, і його прихильники кажуть, що це свідчить про його відданість справі", – пише агентство.

Воно також зазначає, що уряд Рютте також відіграє важливу роль у підтримці України, пообіцявши цього місяця виділити ще два мільярди євро й очоливши зусилля з надання Києву винищувачів F-16.

Перемога ультраправих у Нідерландах

Нагадаємо, на парламентських виборах у Нідерландах перемогла ультраправа «Партія свободи» (PVV), яку очолює Герт Вілдерс. Політсила  претендує на 37 місць у нижній палаті парламенту і таким чином створить там найбільшу фракцію.

Вілдерс є відвертим євроскептиком і відкрито виступає за проведення референдуму щодо виходу країни з ЄС, закликаючи Нідерланди контролювати кордони, значно скоротити свої виплати союзу і блокувати вступ нових членів.

Наскільки критичною для України є перемога ультраправих у Нідерландах, можна почитати в аналітиці Центру протидії дезінформації.

рютте ультраправі вибори НАТО нідерланди Україна-ЄС-НАТО

Знак гривні
Знак гривні