На Землі виявили частинку надвисокої енергії. Джерело її походження дивує вчених

Обсерваторія Telescope Array в американському штаті Юта виявила рідкісну частинку надзвичайно високої енергії з космічних променів, що дісталася Землі. Її назвали Аматерасу – на честь богині-сонця в японській міфології.

Художнє зображення космічних променів, з якими прилетіла «Аматерасу», над детектором Telescope Array. Джерело: Osaka Metropolitan University
Художнє зображення космічних променів, з якими прилетіла «Аматерасу», над детектором Telescope Array. Джерело: Osaka Metropolitan University

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на публікацію в науковому журналі Science.

Видання зазначає, що ця надзвичайно високоенергетична частинка дивує вчених, оскільки прилетіла з, здавалося б, порожньої області космосу.

Вважається, що лише найпотужніші космічні події, масштаби яких значно перевищують вибух зірки, здатні виробляти такі енергійні частинки. Але Аматерасу, схоже, виникла з локальної порожнечі – порівняно пустої ділянки простору, що межує з нашою галактикою Чумацький Шлях.

"Якщо простежити її траєкторію до джерела, то не знайдеться нічого достатньо високоенергетичного, що могло б її створити", – сказав професор Джон Метьюз з Університету штату Юта. – У цьому і полягає загадка – що в біса відбувається?"

Енергія Аматерасу перевищує 240 екзаелектронвольт (ЕеВ), що в мільйони разів більше, ніж рівень, якого частки досягають у Великому адронному колайдері – найпотужнішому прискорювачі, коли-небудь побудованому.

Аматерасу поступається лише частинці Oh-My-God, виявленій в 1991 році – її промінь мав заряд 320 ЕеВ. Частинка "О Боже мій" теж не мала видимого джерела. Вчені припускають, що це може свідчити про набагато більше магнітне відхилення, ніж передбачалося, про неідентифіковане джерело в локальній порожнечі або про неповне розуміння фізики частинок високих енергій.

Тошіхіро Фуджі, доцент Столичного університету Осаки в Японії, сказав: "Коли я вперше відкрив цей надвисокоенергетичний космічний промінь, я подумав, що, мабуть, сталася помилка, оскільки він показав рівень енергії, безпрецедентний за останні три десятиліття".

Потенційним кандидатом на такий рівень енергії може бути надмасивна чорна діра в серці іншої галактики. Поблизу цих величезних об'єктів матерія розщеплюється до субатомних структур, а протони, електрони і ядра розлітаються Всесвітом майже зі швидкістю світла.

Масив телескопів, розташований на висоті близько 1200 метрів у Західній пустелі штату Юта, перебуває в процесі розширення, яке, як сподіваються астрономи, допоможе розкрити цю таємницю. Після завершення робіт 500 нових сцинтиляторних детекторів збільшать Telescope Array до 2900 км2, що майже дорівнює штату Род-Айленд, і очікується, що це дозволить зафіксувати більше таких екстремальних подій.

космос фізика енергія наука

Знак гривні
Знак гривні