Звідки ХАМАС бере гроші й чому Ізраїль безсилий знищити фінанси угруповання

Задекларована Ізраїлем мета – знищити ХАМАС назавжди – вимагає, щоб була демонтована і його фінансова база. Але це не так просто зробити, пише The Economist. ТЕКСТИ публікують ключові фрагменти статті.

Фото: gettyimages
Фото: gettyimages

Фінансова імперія ХАМАСу, що складається з відмивачів грошей, гірничодобувних компаній і багато чого іншого, за оцінками, приносить понад 1 млрд доларів на рік. Вона була ретельно створена, щоб уникнути західних санкцій, а отже може бути недосяжною для Ізраїлю та його союзників.

Доходи ХАМАС покривають все – від зарплат шкільних вчителів до ракет. Близько 360 мільйонів доларів щороку надходить від податків на імпорт товарів, що ввозяться в Газу із Західного берега річки Йордан або Єгипту. Це найлегше джерело грошових надходжень, яке Ізраїль може придушити. Після виведення військ зі смуги у 2005 році він суворо обмежив рух товарів і людей через кордон. Тепер він не пропускає навіть найнеобхідніші речі.

Набагато більший потік доходів, однак, надходить з-за кордону. За оцінками ізраїльських чиновників, він становить близько 750 мільйонів доларів на рік, що робить його основним джерелом фінансування нинішніх запасів зброї й палива ХАМАСу. Дещо надходить від дружніх урядів, найбільшим з яких є Іран.

США вважають, що аятоли надають палестинським ісламістським групам $100 млн, здебільшого у вигляді військової допомоги. Завдання фінансистів ХАМАСу полягає в тому, щоб переміщати ці гроші, не підпавши під американські санкції. Лише за останній місяць американські чиновники запровадили три санкційні пакети на людей і компанії за фінансування радикального угруповання.

Ухиляння від американських санкцій вимагає певної винахідливості, і тут ХАМАСу допомагає банківська система Туреччини, проводячи складні транзакції по всьому світу. Цьому сприяє процвітаючий, слабо регульований ринок криптовалют. У 2021 році Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (Financial Action Task Force), наглядовий орган G7, внесла Туреччину до "сірого списку" країн, які роблять занадто мало для заморожування активів терористів.

Фірма Trend gyo, зареєстрована на стамбульській біржі, яка потрапила під американські санкції за перерахування коштів ХАМАСу, виграла офіційний контракт на будівництво Стамбульського комерційного університету. Будівельні компанії, які займають важливе місце в портфелі ХАМАСу, можуть спокійно поглинати величезні суми готівки і регулярно отримувати великі кредити. Все це дозволяє турецьким чиновникам стверджувати, що вони не набивають кишені ХАМАСу напряму.

Але левова частка грошей ХАМАСу – щонайменше 500 мільйонів доларів на рік, за словами ізраїльських чиновників, – надходить від інвестицій. Деякі з них здійснюють фірми, зареєстровані в країнах Близького Сходу. Ними керують професіонали з інвестиційного офісу ХАМАСу, і в них працюють його члени. Американські чиновники кажуть, що ці фірми роблять пожертви на благодійність, а потім ці кошти надходять ХАМАСу.

Розплутування цих потоків доходів є складним завданням для західних регуляторів. Одна з таких фірм побудувала перший в Судані торговий центр Afra Mall, а інша видобуває корисні копалини поблизу столиці країни Хартума. Третя зводить хмарочоси в Шарджі, в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ). Багато з цих компаній вихваляються своїми діловими угодами, але заперечують свою приналежність до ХАМАСу.

The Economist пише, що поки що ХАМАС виглядає фінансово куленепробивним. Ізраїль не завдав особливої шкоди ні його доходам, ні заощадженням. Понад те, фінансове становище ХАМАСу може покращитися.

"У міру того, як Ізраїль посилює свої атаки на Газу, західні уряди можуть применшити його підтримку через гуманітарний жах. Водночас країни з пропалестинським населенням можуть зробити так, що ХАМАСу буде ще легше заробляти гроші. Місяцями ширилися чутки, що деякі державні службовці в міністерстві економіки Ердогана координують свої дії з фінансовим відділом ХАМАСу", – підсумовує британське видання.

війна в Газі обхід санкцій фінансування війни туреччина хамас

Знак гривні
Знак гривні