Фото дня. Українські полярники показали феєричні "білі ночі" в Антарктиці

Українські полярники на станції "Академік Вернадський" показали "білі ночі" в Антарктиці.

Нині в районі станції – пізня весна та дуже довгий день, повідомляє Національний антарктичний науковий центр. 

22 листопада сонце тут зійшло о 03:18, а зайде о 22:50. Тож світловий день становить 19 годин 32 хв. І його тривалість зростає.

"Оскільки наша станція розташована північніше Полярного кола, явище полярного дня – періоду, коли сонце не заходить за горизонт понад добу, тут не спостерігається. Для порівняння: на Південному полюсі тривалість полярного дня становить аж 184 дні", – розповіли у НАНЦ.

Як полярники реагують на такі умови?

"Уночі доводиться зашторювати вікна, а Новий рік зустрічати засвітла. Але після антарктичної зими сонце і яскраві денні пейзажі точно покращують настрій.

А ще довгий світловий день додає роботи метеорологам, зокрема, коли небо безхмарне. Тоді спеціальним приладом – аерозольним сонячним фотометром Microtops – вчені щогодини вимірюють концентрацію аерозолів в атмосфері", – розповіли полярники.

На основі таких вимірювань потім створюються кліматичні моделі не лише для полярних регіонів, а й для всієї Землі.

За гарної погоди влітку також наступає “гаряча пора” для озонометриста. "Коли небо чисте, то вимірювань озону треба робити стільки, що науковець майже не виходить з озонового офісу, розташованого на горищі", – розповіли науковці.

Усі фото: Дмитро Кричун, Тарас Перетятко, Сергій Разумний
Усі фото: Дмитро Кричун, Тарас Перетятко, Сергій Разумний

Найдовший день на “Вернадському” буде 21 грудня – у Південній півкулі це день літнього сонцестояння. Він триватиме 22 години 24 хвилини й 42 секунди. А замість ночі протягом 1,5 години будуть просто сутінки.

полярники Фото дня клімат академік вернадський наука

Знак гривні
Знак гривні