Хто такий Хав'єр Мілей. На світову сцену виходить новий лібертаріанський президент Аргентини

У неділю Аргентина обрала новим президентом лібертаріанця Хав'єра Мілея. Він у виборчій кампанії пообіцяв радикальні зміни, спрямовані на виправлення десятиліть неефективної політики. The Guardian описує, кого обрала Аргентина, що роками потерпає від падіння економіки, тривалого знецінення валюти та інфляції. ТЕКСТИ публікують перекладену статтю.

Хав'єр Мілей. Фото: Ilan Berkenwald - Flickr
Хав'єр Мілей. Фото: Ilan Berkenwald - Flickr

Схожий на Росомаху та Трампа і прозваний "божевільним", колишній телевізійний експерт відомий своїми нецензурними публічними висловлюваннями та обіцянкою взяти бензопилу в руки та зруйнувати державну машину.

Друзі та вороги нового президента Аргентини порівнюють Мілея з його колегами – правими популістами Дональдом Трампом та експрезидентом Бразилії Жаїром Болсонару. Інші називають розпатланого економіста сумішшю Бориса Джонсона та ляльки-вбивці Чакі.

Але коли імідж-консультантка Хав'єра Мілея задумувала його неординарну зачіску, вона мала на увазі двох різних чоловіків: Елвіса Преслі та Росомаху (Лоґан – герой екранізації коміксів Marvel, якого зіграв Г'ю Джекмен. – Ред.).

"Він виглядає і поводиться як Росомаха. Він як антигерой. Росомаха дуже відданий і хоробрий... Він може дуже розлютитися і бути агресивним зі своїми ворогами – але тільки тоді, коли на нього нападають. Він ніколи не вб'є когось або не нападе на когось без причини", – сказала Лілія Лемуан, професійна косплеєрка, яка стала обраною конгресвумен, про свого союзника по боротьбі з істеблішментом.

Неофіційна біографія Мілея, який у неділю переміг свого суперника-пероніста на найважливіших виборах в Аргентині за останні десятиліття, змальовує його як мінливого одинака, який у дитинстві зазнав жорстокого поводження з боку батьків і знущань у школі в 1980-х роках, за що отримав прізвисько El Loco ("Божевільний"). "Більше, ніж ідеї Мілея, мене турбує його душевний стан та емоційна стабільність", – сказав автор біографічної книжки Хуан Луїс Гонсалес.

Любитель музики, Мілей був солістом кавер-групи Rolling Stones під назвою Everest і, за словами Лемуан, також любить Боба Марлі та Верді.

Мілей здобув славу економічного експерта на аргентинських телешоу

Мілей був більш успішним як медійна особистість, здобувши славу економічного експерта на аргентинських телешоу, де він проповідував як про страждання від інфляції, так і про радість тантричного сексу. "У кожного чоловіка своя динаміка. У моєму випадку я еякулюю кожні три місяці", – похвалився якось Мілей в ефірі.

Такі пікантні заяви – і схильність Мілея до нецензурних висловлювань, що привертають увагу – зробили його відомим і допомогли йому розпочати кар'єру в політиці близько п'яти років тому.

Лібертаріанський економіст був обраний до Конгресу в 2021 році від своєї партії Libertad Avanza ("Просування свободи") і був обраний на посаду президента цього тижня розлюченими корупцією та безгосподарністю виборцями, які потерпають від найгіршої економічної кризи в Аргентині за останні два десятиліття.

"Голосування є відчайдушною спробою зробити щось нове, незважаючи ні на що, – сказав Бенджамін Гедан, фахівець з Аргентини з Центру Вільсона. – Вибір аргентинців пролягав між катастрофічними економічними умовами або радикальною грою в потенційно світле майбутнє з великим ризиком погіршення".

Гедан вважає, що в Аргентині буде "багато докорів сумління покупців", якщо Мілей реалізує хоча б невелику частину своїх ідей. Ці ідеї включають легалізацію продажу людських органів, різке скорочення соціальних витрат, применшення злочинів аргентинської диктатури 1976-83 років і розрив зв'язків з двома найважливішими торговельними партнерами Аргентини – Бразилією і Китаєм.

Мілей пообіцяв ліквідувати центральний банк Аргентини та доларизувати економіку

Під час передвиборчої кампанії Мілей пообіцяв ліквідувати центральний банк Аргентини та доларизувати економіку, а також розмахував бензопилою, що мала символізувати жорсткі скорочення, які, на його думку, допоможуть стабілізувати економіку та "знищити" нестримну інфляцію.

Біографія Мілея свідчить про те, що деякі з цих ідей, можливо, прийшли від його п'яти собак мастифів, названих на честь економістів, зокрема Мюррея Ротбарда і Роберта Лукаса. "Вони близько двох метрів заввишки, важать близько 100 кг... Він називає їх своїми чотириногими дітьми", – сказала Лемуан, посміявшись над заявами про те, що майбутній лідер Аргентини приймає політичні поради від псів.

Багато експертів вважають, що після приходу до влади наступного місяця Мілей буде змушений займати помірковану позицію і йому буде важко втілити в життя свої найсуперечливіші пропозиції. Партія Мілея контролює лише 38 з 257 місць у нижній палаті парламенту Аргентини й вісім з 72 місць у сенаті.

Але в неділю ввечері Мілей не показав жодних ознак того, що його бачення другої за величиною економіки Південної Америки змінилося. "Зміни, яких потребує ця країна, є радикальними", – заявив він, оголошуючи про плани у стилі Трампа зробити Аргентину знову великою.

популізм ультраправі вибори аргентина

Знак гривні
Знак гривні